цветно

#Monday motivation

Снимка: pixabay.com

Принцеса, булка, писателка. Това са нещата, които исках да "стана" преди двадесет години. И докато годините продължават да минават, между страниците на чисто нов тефтер всеки 31 декември се ражда "човекът, когото искам да бъда", само за да бъде забравен след няколко месеца и заменен от "прясно мляко 1,5%, 6 яйца, 1 хляб".

Експертите твърдят, че до 12-годишна възраст учим само чрез подражанието. "Туитър" ни доказва друго. Оскар Уайлд ни е посъветвал да бъдем себе си, защото всички останали са вече заети. Днес никой не се интересува от Уайлд. Мистър Грей всъщност е мистериозен милиардер и има най-известната червена стая, не – портрет.

Ако си зададем въпроса какво е искал да каже авторът, ще открием, че Майкъл Джексън, Махатма Ганди и Мечо Пух са имали сходни виждания за света. Съвсем скоро очаквам на матурата да се падне тема като: "Любовта те прави по-велик и промяната като движеща сила – основни мотиви в творчеството на Джексън, Ганди и Милн".

Един определен мобилен оператор смята, че има причина да започваме диета в понеделник. Може би са прави, а може би просто искаме да компенсираме преяждането през уикенда (петък вечер ми е "cheat day"). И в двата случая, сутрешното кафе в неделя по обяд често ни мотивира да започнем от утре. Важно е обаче и какво задвижва двигателя на съществуването ни след като изпием кафето.

Каква е личността, която искаме да бъдем? Какво яде? Тренира ли? Има ли много приятели? Какво обича повече – книгите или филмите; кучета или котки? Какво работи? Какво прави след работа? Как би реагирала в подобна ситуация? Много ли се различаваме от нея? Каквото и да говорят, полезно е да си задаваме въпроси, а понякога и да си отговаряме.

Хораций ни съветва да не отлагаме днешната работа, докато Томас Мърфи твърди, че винаги можем да пратим някой по дяволите и утре. В крайна сметка, работата си е работа и все някога трябва да се свърши. Така мислят повечето от нас, вероятно същите, които ще се оправдаят с липса на време, пари или достатъчна подготовка. Някой някога трябва да е подчертал необходимостта сами да си даваме съвети, при условие, че ги следваме след това.

Независима, грижовна, силна. Това е не коя, а каква искам да бъда. Колкото повече минават годините, толкова повече осъзнаваме, че не е толкова важно кои, а какви сме станали. Джон Ленън ги е разбирал тези неща. Жалко, че следващият му извод е, че него не го разбират. И макар че сме почти в средата на годината, да се надяваме, че този път човекът, в когото искаме да се превърнем няма да бъдем заменен от списъци за покупки.

При всички положения трябва да признаем, че в понеделниците има определена магия. На сряда и четвъртък им е писано да обявяват капитулация. Поне петък не носи въпроси, а голяма купа пуканки и филм, който си гледал вече десетина пъти. Поражението има своите преимущества, все пак, то предшества всяко ново начало. Би било чудесно да можем да си наемем мобилен оператор за личен психолог.

Мисъл на деня