Ахатът - защитник и пазител

  • Сподели:
Ахатът - защитник и пазител

Пази ме, талисмане мой!
Пази ме в дни на зли гонения,
на разкаяния, вълнения…
Вдъхни, след много скръб, покой!…
А.С.Пушкин

Плиний Старши смятал, че името на камъка идва от река Ахатес (др.гр. Aχάτης) в Сицилия, друго тълкувание е — от гръцкото "άγαθός" — добър, хубав, щастлив. Най-често рисунката на ахата напомня око. Според една от древните легенди, това е окото на небесния бял орел, който след битката с черния магьосник паднал на земята и се превърнал в камък. Неговото око продължава да гледа хората, отделяйки добрите дела от лошите. Наричат ахата и "Окото на Твореца".

Природните минерали притежават мощна енергетика. За да се повиши ефективността на камъка-талисман, е необходимо подробно да се изучат неговите свойства.

Един от най-силните камъни е ахатът. Това е полускъпоценен камък, разновидност на халцедона, със слоеста структура, оцветен в множество цветове. В зависимост от рисунъка в сечението в природата се срещат повече от 150 разновидности на ахата. Ахатът е прекрасно допълнение към среброто. Ако вече сте наясно как среброто влияе на човека, значи знаете, че защитата на аурата е едно от неговите свойства. Това е изключително силен защитник, камък-амулет. Ахатът представлява в известен смисъл алтернатива на сребърните накити. Ахатът и среброто се съчетават отлично един с друг.

Този камък практически не излъчва енергия, но пък е един от най-силните щитове, отразяващи всеки негатив. Трудно може да се подцени неговата сила. В древността знахари и алхимици са го използвали за лечение на физическите и душевни рани на хората. В древните трактати се споменава, че носенето на пръстен с ахат може да "добави на човека красноречие и ум, да го предпази от буря, да му помогне в спорта, да усмири гнева му". За най-силен от всички винаги се е смятал черният ахат; той укрепвал духа, предпазвал от злото. Често пъти го използвали в магически ритуали.

На ахата приписват способност да попива отрицателната енергия, защитавайки стопанина си, затова литотерапевтите препоръчват да се изчиства камъка от негатива като се измива в течаща вода. Най-полезното свойство на ахата е това, че той не се нуждае от подзареждане и може изобщо да не се сваля.

Изключение от правилото е само едно — ахатът, както и среброто не бива да се носи със злато. Ахатът отразява и енергията на златните украшения, независимо от това, че тя в повечето случаи е съзидателна. По тази причина е по-добре камъкът да се сваля и прибира по-далече в дните, когато трябва да се действа и да се вземат бързи решения. Той няма да попречи силно, но може да подпомогне понижаването на творческата енергия.

В древността ахат са носили дори вярващите хора — той е бил популярен сред католическите свещеници. Камъкът пази съня на човека, защитава от уроки и проклятия, успокоява нерната система, помага на човека да се съсредоточи, повишава продуктивността и издръжливостта на организма. По свойства понякога сравняват ахата с лунния камък, но такова сравнение не във всичко и не винаги е уместно. Не бива да се забравя, че не съществуват камъни, които дори наполовина да си приличат.

Нито един друг камък не може да се сравни с ахата и да го конкурира в защитните му свойства. Камъкът работи най-добре, когато е чист и не приема слънчевите лъчи. За него е необходимо да се полагат грижи, а най-добре е да се държи на тъмно, например в джоба или в калъфче. Може да се носи в чантата или като накит, но в този случай неговите свойства ще отслабнат в известна степен.

Светлите тонове на ахата са подходящи за децата, те помагат в общуването с хората. Белият ахат е камък на мира и спокойствието. Казват, че такъв камък предпазва от обезводняване, помагайки да се натрупва течност в организма, но без да вреди на здравето. Камъкът може да вселява увереност в хората. Експертите по биоенергетика твърдят, че така действат камъни, които дълго време се намират близо до своя собственик. Ахатът може да се предава на най-близките роднини, но е по-добре това да не се прави постоянно.

За кои зодиакални знаци е подходящ ахатът?

Абсолютно очевидно е, че свойствата на ахата ще бъдат полезни на всеки знак на Зодиака, обаче на някои от тях той може понякога да пречи, а за други е просто незаменим. Всеки се нуждае от защита, но има знаци, които върху защитата градят цялата си тактика в любовта и финансовата сфера. Такива са Скорпион, Козирог, Дева, Стрелец. На представителите на тези знаци ахатът ще помага най-добре, защото защитата е тяхната родна и привична стихия.

Трябва да отбележим и онези знаци, на които ахатът ще помогне, предвид тяхната непредпазливост и високо ниво на импулсивност в поведението. Това са Овни, Лъвове, Раци и Телци. Мощният темперамент и повишен стремеж към рискове се определя от особените черти на характера им. Тези хора се нуждаят от защита, която няма да сдържа техните таланти и няма да им пречи да постигат целите си.

Ахатът е най-добрият камък за онези, които честичко попадат в неприятни ситуации, но правят това по принуда. Ахатът, според мнението на експертите, не е особено полезен за Близнаци, Риби, Везни или Водолеи, защото тези хора често пъти са не донори, а акцептори на енергия, а ахатът, както е известно понижава възможността на хората да получават енергия отвън. Въпреки това, в опасните за тези хора дни ахатът може да им осигури необходимото ниво на защита.

Източник: margaritta.net