Ако притежавате тези характеристики, вие сте психически силна личност

  • Сподели:
Ако притежавате тези характеристики, вие сте психически силна личност

Теоретично, всяко наше преживяване ни прави по-силни и по-добри хора. Да бъдете оптимисти, да контролирате собствения си живот и да не съжалявате за нищо са само някои от характеристиките, на които трябва да обърнете внимание. Мислите ли, че притежавате някои от тях?

Представяме ви 22 характеристики на психически силните хора, според Ейми Морин, психотерапевт и експерт по ментална сила.

1. Знаете как да поддържате баланс между емоции и логика

Не става въпрос за това дали сте управлявани от емоциите или здравия разум, а за поддържане на баланса между двете. По този начин ясно може да забележите кога чувствата надделяват над логиката в процеса на взимане на решения. Ако сте психически силни, знаете как да балансирате двете неща.

2. Използвате времето си продуктивно

Човек може да намери хиляди оправдания, за да не завърши започнатото. Но психически силните хора се фокусират върху това, което наистина желаят и избягват да губят време за непродуктивни дейности.

3. Вярвате във вашата способност за адаптиране към промените

Животът непрекъснато се променя и понякога е трудно да се адаптирате към новите обстоятелства. Повечето хора просто се опитват да се противопоставят на тези промени, но психически силните се фокусират върху справянето с бързо променящата се реалност.

4. Изправяте се пред страховете, които ви дърпат назад

Повечето хора избягват своите страхове. Някои се опитват да се изправят срещу тях само, за да изглеждат по-уверени пред останалите. Но психически силните хора няма какво да доказват. Те преодоляват страховете, които им пречат да бъдат по-добра версия на тях самите.

5. Учите се от грешките си

Психически силните хора не се опитват да оправдаят своите действия или да прикрият грешките си. Те се учат от тях и се надяват да станат по-добри личности.

6. Намирате баланс между това, което сте и това, което искате да бъдете

Ако сте психически силен човек, може да се приемете такъв, какъвто сте в момента, но никога не спирайте да работите, за да станете по-добър.

7. Радвате се на успеха на другите хора

Да бъдете психически силни означава да знаете как да сътрудничите. Успехът на другите не трябва да провокира завист. Напротив, психически силните хора знаят как да се радват на чуждото щастие и успехи.

8. Живеете и взимате решения според вашите ценности

Ако живеете според вашите ценности и избирате собствените си приоритети, никога няма да имате проблеми при взимането на решения. Тази способност прави хората психически силни.

9. Грижите се за подобряване на уменията си, вместо да ги показвате

Като цяло хората са склонни да търсят чуждото одобрение. Но психически силните се фокусират върху подобряване на уменията, без да търсят каквото и да е признание.

10. Живеете истински живот

Психически силните хора са честни със себе си. Техните действия никога не противоречат на думите им.

11. Оценявате кои сте, а не това, което сте постигнали

Този тип хора придават истинска стойност на това кои са, а не какво имат. Така че не им пука особено, ако спечелят или загубят нещо.

12. Знаете, че чакането си заслужава

Психически силните хора знаят как да чакат своите награди: те разбират, че може да мине време, докато плодовете на техния труд узреят. Освен това нетърпението ни прави по-слаби, нали?

13. Отговорни сте за вашите действия

Психическата сила не ви гарантира, че никога няма да допуснете грешки. Вие може да го направите, но най-важното е да се поучите от тях и да продължите напред.

14. Виждате трудностите като възможности

Всяко препятствие и всеки проблем, с който се сблъсквате, е просто поредна възможност за развитие. Хората обикновено се дразнят от трудностите, но психически силните приемат предизвикателствата и стават по-добри.

15. Вие сте благодарни

Вместо да искат повече, психически силните хора вярват, че имат всичко необходимо и знаят как да бъдат благодарни за това.

16. Фокусирате се върху това, което знаете и правите най-добре

Психически силните хора са ефективни и успешни в живота, защото отделят време, усилия и ресурси за това, което правят най-добре.

17. Изправяте се, след като паднете

За психически силните хора провалът не е краят на света, а началото. Те вярват, че пътят, който са избрали, може да ги отведе до успеха.

18. Вие сте реалистичен оптимист

Психически силните хора са надарени с оптимизъм. Когато се сблъскват с трудности, те се надяват на най-доброто, но същевременно винаги държат и двата крака здраво стъпили на земята.

19. Работите върху слабостите си

Хората са склонни да прикриват своята уязвимост. Но психически силните не се страхуват да се сблъскат с най-големите си слабости и да работят върху тях.

20. Не се карате за дреболии

Съвсем естествено е да се стремим към съвършенство, но психически силните личности знаят, че няма смисъл да хабят нерви за малки грешки – особено такива, допуснати от други хора.

21. Готови сте да решите проблемите

Може да се оплаквате от вашите проблеми и да направите от мухата слон или да започнете да ги решавате, както правят психически силните хора.

22. Винаги сте готови да се учите

Нов ден, нов човек или ново преживяване са просто още една възможност да научите нещо ново. Независимо от това, което им поднася живота, психически силните хора винаги искат да се учат.

Източник: BrightSide.me / Превод: Маргарита Добрева за Framar.bg