цветно

България View: Дворецът в Балчик

В рубриката "България View" ви представяме красивите кътчета на България, които ни славят по целия свят. Някои сигурно ще кажат Колко изтъркано... Не, не е изтъркано, защото нашите забележителности са впечатляващи и поне веднъж в живота си трябва да ги посетим и да оценим какво всъщност имаме. Пътувайте и се радвайте на красотата на България...

Красиви порти от ковано желязо, лабиринти от водни канали, красиви градини с множество цветя – това са първите ми асоциации с Двореца в Балчик. Няма да видите помпозни сгради или стремеж към величие и могъщество. Напротив – всичко е вписано в пейзажа така, сякаш винаги е било на това място.

История

Дворецът в Балчик е един красив спомен от миналото на брега на морето. Той е построен през 1937 г. от румънската кралица Мария, като градежът му продължава повече от 11 години. При първото си посещение в града през 1921 г. в компанията на сина си принц Николай, кралицата е очарована от красотата на залива. По това време Балчик и цяла Южна Добруджа са в пределите на съседна Румъния.

Кралица Мария е с шотландски произход и е омъжена за крал Фердинанд Румънски. Бракът им обаче е по политически причини. Разочарована от живота в кралския двор и от постоянните изневери на съпруга й, тя купува земите около приказния залив в Балчик и решава да го превърне в свое убежище.

Кралицата го нарича с турското име Tenha Yuvah, което означава самотното или уединеното гнездо. Днес по-разпространен е преводът "Тихото гнездо". Въпреки това наименование, тя организира пищни приеми, на които се събират отбрани хора от европейската аристокрация, поети, художници, музиканти.

Интересни факти

В комплекса са преплетени множество културни и религиозни влияния. Може би това се дължи на факта, че кралица Мария изповядвала бахайската религия, която проповядва равнопоставеност между религиите, половете и расите. Тук са разположени християнски и мюсюлмански свещени сгради - малък православен храм и джамия.

Колоните, арките, чешмите и мостовете са украсени с ориенталски, тракийски, римски и християнски символи. Мраморният трон е докаран специално от Флоренция, съжителствайки с езически барелефи, мюсюлмански каменни надгробия с изваяни чалми, огромни глинени делви от Мароко.

Няма как да останете равнодушни към Гетсиманската градина, Градината на Аллах с многобройните кактуси, Плачещата градина с плачещи върба, вишна и кедър, моста на въздишките. Около Двореца се намира и университетската ботаническа градина, в която могат да се насладите на около 370 растителни вида - дървета и храсти. Особено внушаваща е кактусовата колекция от над 600 индивида.

Дворецът в Балчик е поредното красиво кътче в България, което поне веднъж в живота си трябва да посетите...

Снимки: Личен архив на автора

Мисъл на деня