цветно

България View: Гложенски манастир

В рубриката "България View" ви представяме красивите кътчета на България, които ни славят по целия свят. Някои сигурно ще кажат Колко изтъркано... Не, не е изтъркано, защото нашите забележителности са впечатляващи и поне веднъж в живота си трябва да ги посетим и да оценим какво всъщност имаме. Пътувайте и се радвайте на красотата на България...

Местоположение

Разположеният на висока скала манастир "Св. Георги Победоносец" се намира на 12 км от гр. Ябланица, на 2 км от с. Гложене и на 400 м под връх Камен Лисец.

История

Около първата четвърт на ХIII в. Цар Иван Асен II, прогонен от претендента за трона Борил, намерил убежище в Киевска Рус. Там той се срещнал с киевския княз Георги Глож, чиято дъщеря страдала от неизлечима болест.

За да се излекува, баща й трябвало да намери чудотворната икона на великия мъченик Св. Георги Победоносец. Иконата била изчезнала от земите на Киевска Рус и се намирала в България, във владенията на династията на Цар Иван Асен.

За да помогне на Цар Иван Асен II да си върне трона, Княз Глож настъпил към България начело на голяма войска. В отплата царят го дарил със земя и няколко села.

През 1219 г. Княз Глож и поданиците му се установили близо до днешното място на манастира в местността, наречена Градището. Князът устроил на мястото укрепено каменно село и самия манастир, който да осигури подслон на чудотворната икона. Тя била намерена в източния край на една отвесна скала сред клоните на цъфтящ дрян.

Княз Глож възприел това като Божи знак, указващ мястото на бъдещия манастир, разрушил всичко, посторено до този момент и преместил строителните работи на богоуказаното място. През 1252 г. Гложенският манастир вече бил завършен и носел името на мъченика Св. Георги Победоносец.

Интересни факти

В прериода 1868 - 1873 г. Васил Левски бил чест гост в манастира, провеждайки тайни срещи с местните жители от селата Голям Извор, Гложене и Тетевен. Манастирската килия, която служела за скривалище на Левски, била свързана с подземен тунел чрез дървен отвор, маскиран с черги. Манастирът предлагал убежище и на Стефан караджа, Ангел Кънчев, Никола Обретенов и други български революционери.

Манастирът трябвало да бъде място на доживотно изгнание за Васил Друмев, тъй като  през 1893 г. той изнася реч, осъждаща политиката на Княз Фердинанд. Присъдата била изпълнявана в пълна изолация в Гложенския манастир.

По заповед на тогавашния министър-председател Стамболов, Друмев бил подложен на сурова диета, включваща осолена риба и много малко вода. Монасите от манастира обаче издълбали тайна дупка и през нощта снабдявали затворника с храна и вода.

Снимки: Личен архив на автора

Мисъл на деня