цветно

България View: Първата българска столица Плиска

В рубриката "България View" ви представяме красивите кътчета на България, които ни славят по целия свят. Някои сигурно ще кажат Колко изтъркано... Не, не е изтъркано, защото нашите забележителности са впечатляващи и поне веднъж в живота си трябва да ги посетим и да оценим какво всъщност имаме. Пътувайте и се радвайте на красотата на България...

Местоположение

Националният историко-археологически резерват Плиска се намира на 28 километра североизточно от град Шумен и на 3 километра от днешния град Плиска.

История

Средновековният град Плиска е първата столица на българската държава (Първото българско царство) от 681 до около 893, когато столица става град Преслав. В този период Плиска е един от най-големите и богати градове в Европа и сред най-внушителните паметници на средновековното европейско градостроителство със забележителната си архитектура. Тук са съхранени едни от най-значимите паметници на Плисковско-Преславската култура. 

Интересни факти

Първата българска столица е създадена насред полето, което е обградено с височини, използвани за естествена преграда пред врага. Построени са три отбранителни пояса - първият е дълбок земен ров с висок насип, който огражда Външния град.

Вторият пояс е направен от огромни каменни блокове, образуващи крепостна стена с височина около 12 м. Той очертавал Вътрешния град, в който били разположени жилищата на аристокрацията.

Третият пояс е тухлено укрепление, защитаващо Цитаделата (Малкия дворец). Целият ограден от стени комплекс е разположен върху площ от 0,5 кв. км. Градът е бил с огромни за Сревновековието мащаби – 23,3 кв. км.

Дворецът на хан Крум, построен върху 500 кв. м., е сред най-забележителните паметници от първия етап на изграждането на българската столица. Притежавал е тайни изходи, през които обитателите му са можели да избягат от града по време на обсада. На територията му са били разположени голямо водохранилище и модерни за времето си бани.

Градът е сериозно разширен по време на управлението на хан Омуртаг (814 – 831 г.). Тогава се довършват крепостните стени, построява се Тронната зала върху основите на Крумовия дворец и се изграждат езически храмове.

Големият дворец, също построен от хан Омуртаг, е най-добре запазената сграда във Вътрешния град. В двореца са посрещани важни гости и са вземани съдбовните за държавата решения. Малкият дворец пък е бил лична резиденция на българските ханове и най-представителната сграда.

Голямата базилика се намира на 1,3 км от източната порта на Вътрешния град. Това е най-големият християнски храм в Югоизточна Европа от времето на покръстването на българския народ. Тя е трикорабна и е сред най-величествените архитектурни творби от втората половина на ІХ в.

Именно в Плиска през 865 г. княз Борис приема християнството и го налага като официална религия. Впоследствие той отстъпва престола на големия си син Владимир-Расате. Той от своя страна се опитва да върне езичеството, заради което е жестоко наказан от баща си с ослепяване и на чело на държавата застава брат му Симеон. Царуването на Симеон остава в историята като "Златният Век".

Снимки: Личен архив на автора

Източната порта
Cъбития

Мисъл на деня