цветно

България View: Пещера Магурата

В рубриката "България View" ви представяме красивите кътчета на България, които ни славят по целия свят. Някои сигурно ще кажат Колко изтъркано... Не, не е изтъркано, защото нашите забележителности са впечатляващи и поне веднъж в живота си трябва да ги посетим и да оценим какво всъщност имаме. Пътувайте и се радвайте на красотата на България...

Местоположение

Пещера Магурата се намира в северозападна България, близо до село Рабиша и на около 20 км. от гр. Белоградчик. Издълбана е във варовиковата Рабишка могила, която е с 461 м. надморска височина. Магурата е една от най-големите български пещери с площ от над 28 600 кв м.

История

Счита се, че образуването на пещерата е започнало преди около 15 милиона години. А първите следи от човешко присъствие датират от преди 12 хиляди години. При проучванията на Магурата са разграничени няколко наслоени селища - останки от жилища, огнища, пещи, оръдия от камък, кости, метал, керамика и др.

Основните зали са Тържествената, Триумфалната (най-голямата)  и Тронната, Галерията с рисунките, Прилепната галерия, Залата на сталактоните, Залата на падналия бор.

В Магурата може да видите различни по форма и размери образувания - сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови джобчета, пещерни бисери. Сред най-впечатляващите е Големият сталактон, който е висок над 20 м. и е с диаметър на основата 4 м. В Магурата се намира и най-големият сталагмит в изследваните досега пещери - Падналият бор, който е с дължина над 11 м.

Интересни факти

Когато посетите пещерата няма как да не ви направят впечатление уникалните праисторически рисунки по стените. Галерията с рисунките се намира на 200 метра от входа, в левия склон на пещерата. Първобитните хора, обитавали Магурата, са изрисували по стените около 700 рисунки, като най-старите са на около 7000 години. Рисунките датират от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха.

Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, богато разнообразие на животни, звезди, оръдия на труда, растения. Голяма част от тях са от времето на матриархата, жените са видимо по-големи, а мъжете са нарисувани схематимно с чертички.

Впечатляващ е Слънчевият годишен календар от късния енеолит и добавки през раннобронзовата епоха. Чрез рисунките са се съхранявали информациите за регионалния календар и празниците с техните символични и конкретни персонажи.

В една от залите на пещерата се произвежда естествено шампанизирано вино, което отлежава в естествени условия 3 години при температура от 12 градуса.

Снимки: Личен архив на автора

Cъбития

Мисъл на деня