цветно

България View: Роженски манастир

В рубриката "България View" ви представяме красивите кътчета на България, които ни славят по целия свят. Някои сигурно ще кажат Колко изтъркано... Не, не е изтъркано, защото нашите забележителности са впечатляващи и поне веднъж в живота си трябва да ги посетим и да оценим какво всъщност имаме. Пътувайте и се радвайте на красотата на България...

Местоположениe

Роженският манастир "Рождество Богородично" е най-голямата обител в пиринския край и втори по големина в България след Рилския манастир. Разположен е в ниската част на Пирин, на около 1 км югозападно от с. Рожен и на около 2,5 км североизточно от град Мелник.

История

Смята се, че манастирът е основан в 1220 г. от племенника на цар Калоян  и деспот на Родопската област Алексий Слав. Косвени данни за това черпим от приписка към гръцки ръкопис от XIII в., в която се казва, че книгата е принадлежала на манастир, намиращ се над скалите на Мелник.

Още от началото на своето съществуване манастирът е бил независим от местния мелнишки митрополит, а подчинен само на вселенския патриарх. С подобна привилегия се ползват само най-значителните обители в православния свят.

През ХVII век манастирът е опожарен, но скоро след това отново възстановен с финансовата помощ на богати българи от цялата страна. Реконструкцията започва през 1715 г, а църквата е изцяло завършена през 1732 г.

Манастирът достига своя апогей през ХIХ век, когато служи като регионален духовен център и притежава много земи в околната местност. Той се превръща и в убежище на революционни дейци от този край. Известният местен революционер Яне Сандански слага край на разцвета на манастира, когато със свои приближени завладява земите му. Близо до манастира се намира неговият гроб.

Интересни факти

Църквата на манастира представлява трикорабен, триапсиден, безкуполен храм, с двуделен притвор, с открити галерии от юг и запад. Северният дял на притвора е оформен като параклис, посветен на Св. Св. Козма и Дамян. Костницата към комплекса е построена през 1597 г., извън манастирските стени. Тя е двуетажна църква-гробница, в долния етаж на която са събирани костите на умрелите монаси.

Стенописите, украсяващи притвора на главната църква са от ХVI в. и представят предимно сцени, илюстриращи деянията на Христос след възкресението: чудесата с умножаването на хлябовете, превръщането на водата във вино и чудотворните изцеления.

На южната и северната стени са илюстрирани 24 строфи на Богородичния акатист, в който Богородица се възхвалява като майка на Христос и като защитница на византийската столица. Южната фасада на манастирския храм е изцяло покрита със стенописи.

Над входа е изобразена Богородица на трон, заобиколена с изображения на пророци в медальони. Отдясно са сцените на Страшния съд, а отляво - т.нар. "Стълбица на добродетелите’, по която монасите се възкачват към праведността.

Иконостасът в Роженската църква е един от най-представителните по българските земи от този период. Освен с добре запазените стенописи, манастирът е известен и със своите стъклописи и уникални дърворезби.

В Роженския манастир се намира една от чудотворните икони – на Св. Богородица-Иверска. Всяка година на 7 септември богомолци от цялата страна и чужбина принасят своите дарове пред иконата и пренощуват в храма за здраве.

Мисъл на деня