цветно

България View: Седемте рилски езера

В рубриката "България View" ви представяме красивите кътчета на България, които ни славят по целия свят. Някои сигурно ще кажат Колко изтъркано... Не, не е изтъркано, защото нашите забележителности са впечатляващи и поне веднъж в живота си трябва да ги посетим и да оценим какво всъщност имаме. Пътувайте и се радвайте на красотата на България...

Днес ще ви разкажа за едно от най-красивите места в България - Седемте рилски езера. Не е необходимо да се изпише много за тях, но за сметка на това е задължително да се видят... поне веднъж в живота. Има доста ходене и катерене, но като се изкачиш най-отгоре и ги видиш от високо си казваш "Заслужаваше си".

Разположение

Седемте рилски езера са група от ледникови езера в красивата Рила планина. Те са разположени стъпаловидно в голяма вдлъбнатина  по северния склон на връх Дамка, северозападна Рила. Езерата се намират на различна височина (между 2100 и 2500 м. надморска височина) и изглеждат като големи отпечатъци или стъпки, които те отвеждат нагоре в планината. Езерата са свързани по между си с малки поточета.

Интересни факти

Всяко едно от езерата носи различно име съобразно формата си: Сълзата (намира се на най-голяма надморска височина - 2 535 м.), Окото или Сърцето (най-дълбокото циркусно езеро в България - 37,5 м.), Бъбрека (с най-стръмни брегове от цялата група), Близнака (най-голямото по площ), Трилистника (с неправилна форма и невисоки брегове), Рибното (най-плиткото езеро), Долното (намира се най-ниско от всички, в него се събира водата, която изтича от останалите). От Долното езеро започва река Джерман.

Опазване на околната среда

Районът на Седемте рилски езера е защитена територия, в която е забранено паленето на огън, опъването на палатки, изхвърлянето на отпадъци и други дейности, които могат да нарушат екоравновесието. Забранено е и къпането, гмуркането и риболовът в езерата. Срещат се много животински и растителни видове, които не могат да се видят на друго място в страната и са вписани в Чрвената книга.

Снимки: Личен архив на автора

Мисъл на деня