цветно

България View: Зографски манастир

Снимка: wikipedia.org/Hippalus

В рубриката "България View" ще ви представям красивите кътчета на България, които ни славят по целия свят. Някои сигурно ще кажат Колко изтъркано... Не, не е изтъркано, защото нашите забележителности са впечатляващи и поне веднъж в живота си трябва да ги посетим и да оценим какво всъщност имаме. Пътувайте и се радвайте на красотата на България..

Местоположение

Манастирът "Свети Георги Зограф" (Зографски манастир) се намира в Света гора на полуостров Атон, Гърция. Той е един от най-големите и единственият български манастир там.

История

Българското присъствие в Атон е много старо и дори през периода XVI – XVII в. голяма част от полуострова бил обитаван от български монаси. Най-ранният документ за съществуването на манастира е от 980 г. Легендата гласи, че той е основан от трима братя - Мойсей, Аарон и Иван Селима от Охрид през 919 г. по времето на император Лъв Мъдри. Те обаче не знаели кой от светците да изберат за покровител.

Приготвили една дъска, върху която да изобразят неговия лик, оставили я в църквата и призовали Господ да им открие името на светеца. На сутринта монасите съзряли върху дъската лика на Свети Георги, когото нарекли "Изограф"(Самоизобразил се). Преданието разказва, че точно тогава образът от иконата на Свети Георги в един сирийски манастир изчезнал ненадейно.

Най-вероятно основател на манастира е зографът Георги, чийто подпис на гръцки стои под светогорския устав, издаден от император Йоан Цимисхий през 972 г. Първото свидетелство за български монаси в манастира е около 1169 г. и оттогава те преобладават в зографското братство. В него Паисий Хилендарски завършил своята "История славянобългарска" през 1762.

Интересни факти

Зографският манастир представлява укрепен комплекс, защитен от крепостни стени, а масивни входни двери откриват прохода към двора му. Разполага с две черкви- главна "Св. Георги" (завършена и изографисана през 1817 г.) и по-малка "Св. Успение Богородично" (построена през 1764 г.) и голям брой параклиси.

По стените им са изографисани образите на много български светци - Иван Рилски, братята Кирил и Методий, техния ученик Наум Охридски и др. В манастира се намират още трапезария, часовни, кръщелня, крила с килиите на монасите.

В двора на манастира се намира паметникът на 22 монаси и 4 миряни, които са били изгорени живи през 1275 г. в кулата, издигната от Иван Асен II. Тези мъченици за вярата, отказали да предадат православието, са загинали вследствие на нашествието на кръстоносци, които нападат и опустошават манастира.

Cъбития

Мисъл на деня