цветно

Chevrolet през годините

Когато говорим за даден автомобил, най-лесно можем да го оценим ако седнем в него, натиснем газта и направим няколко кръгчета. Но ако не ни се отдаде тази възможност, то поне можем да разгледаме хилядите снимки, които ще открием в интернет. Започваме да се лутаме из нови модели, които не спират да се появяват, да гледаме дизайна им, да разучаваме удобствата и глезотийките им, техническите им характеристики и така до безкрай...
 
В този материал събрахме кадри, в които може да проследите модели, появявали се в продължение на един век. Това са моделите на Chevrolet, водещата марка на компанията General Motors по света. Но преди да разгледате страхотните возила, нека ви разкажем накратко как започва всичко – началото, най-интересната част от историята на всяка марка.

Началото. На 3 ноември 1911 г. Луи Шевроле и Уилям С. Дюран създават съвместно Chevrolet Motor Company във Флинт, щата Мичиган. Но как се стига до там? Американският бизнесмен Уилям С.Дюран, който просперира благодарение на Buick и General Motors, се запознава с родения в Швейцария Луи Шевроле - автомобилен състезател и талантлив инженер. Впоследствие двамата стават приятели, Дюран наема Шевроле като консултант и му дава определена задача - с помощта на автомобилен дизайнер да разработи прототип на автомобил, който да носи неговото име. Логичният въпрос е защо именно неговото име – за да може да се „използва” придобитата от известния състезател спортна слава. И резултатът не закъснява. През 1912 г. на бял свят се появява моделът на Луи Шевроле Classic Six Series C – луксозен и мощен модел с шестцилиндров двигател и цена от 2 150 долара.

През 1913 г. двамата съоснователи на Chevrolet се разделят. Причината е, че според Дюран бизнесът трябва да се развива с едросерийно производство на автомобили с ниска себестойност и цена. Луи Шевроле обаче не се съгласява с тази концепция и се разделя с Дюран, оставяйки му правото да произвежда автомобили, носещи неговото име.

Папийонката. Логото на Chevrolet под формата на папийонка се появява за първи път в реклама към края на 1913 г., а самата емблема краси автомобили Chevrolet от 1914 г. Ясната и отчетлива емблема бързо създава идентичност на марката. Така златната папийонка на Chevrolet блести вече повече от 100 години.

Важна година в историята на Chevrolet е 1918, когато марката официално се превръща в част от General Motors Corporation. През 1922 г. управител на мараката става Уилям С. Кнудсен, който се заема с разработката на значително подобрени модели.

Световна експанзия. Първите стъпки по пътя към експанзията извън САЩ започват с построяването на първата фабрика в Канада през 1915 г. В началото 20-те години на ХХ в. е построен и първият европейски завод на Chevrolet в Дания. През 1925 г. в производството се включва и заводът на General Motors в Белгия. Следват заводи в Швейцария, Полша, Германия, Обединеното кралство. С производствени бази в Южна Америка и Австралия, компанията се превръща в световна сила през 20-те години.

Така се стига до 1927 г., когато Chevrolet може да се похвали със страхотно постижение -  за първи път изпреварва вечния съперник Ford, регистрирайки продажби от над един милион автомобила — два пъти повече спрямо постижението през 1925 г.

Chevrolet Corvette – класиката през годините. Не можем да пропуснем да отделим специално внимание на този модел на Chevrolet. Създаден е през 1953 г. от главния дизайнер на General Motors Харли Ърл и е първият спортен автомобил, който е дело на американски производител.

Интересен факт е, че въпреки иновативните за онова време технологии, първоначално Corvette почти не се купува и производството му едва не е спряно. Това се променя след въвеждането на V8 двигател през 1955 г. и леката промяна в стилистиката през 1956 г. Corvette е единственият произвеждан без прекъсване американски спортен модел, който в момента съществува под формата на своето шесто поколение.

Така, година след година, десетилетие след десетилетие, Chevrolet се превръща в една от най-големите американски марки. За първите 100 години, производството на Chevrolet възлиза на над 200 милиона леки и товарни автомобили.

Но стига толкова история. Нека разгледаме някои от моделите на Chevrolet, появили се в продължение на един век.

Златната папийонка на Chevrolet блести вече повече от 100 години. Снимка: http://rpmrevista.com

Мисъл на деня