цветно

Чинкуе Тере: Пъстри цветове и изкушаващи вкусове

Снимка: Walkerssk / Pixabay.com

Чинкуе Тере e крайбрежен район в Северозападна Италия. Заради красотата и съхранената атмосфера, районът е любима туристическа дестинация.

Името означава "пет земи" - районът обхваща пет населени места: Монтеросо ал Маре, Вернаца, Корнилия, Манарола и Риомаджоре. Крайбрежната ивица, петте села и околните склонове са включени в Националния парк Чинкуе Тере, който е част от Световно наследство на ЮНЕСКО. 

Накацалите по склопновете сгради не са изглеждали винаги така пъстроцветни. Весело боядисаните рибарски къщи са замислени като туристическа атракция в края на 70-те години.

Освен с красивите гледки и уникалната атмосфера, Чинкуе Тере привлича посетители и с кулинарните си изкушения. Районът е популярен с традиционните си ястия и напитки.

Аншоа от Монтеросо е местен специалитет със статут на продукт със защитено наименование за произход. Пестото, което приготвят тук е от листа босилек, чесън, сол, зехтин, кедрови ядки и сирене пекорино.

Друг местен специалитет е фарината - типична закуска, приготвена от нахутено брашно. Тънката питка се предлага в закусвалните и пицариите тук. Град Корнилия пък е популярен с друго лятно изкушение - сладолед с местен мед.

Рйонът е известен с местните си вина, лимончелото и ракията си. През вековете хората са изграждали тераси върху грапавия стръмен пейзаж. Терасираните склонове се използват за отглеждане на грозде и маслини.

И макар туристическият интерес към мястото днес да е голям, достъпът до Чинкуа Тере с автомобил остава ограничен. Влакове се движат от Ла Специя до всичките пет града, както и до големите регионални и национални гари.

Пътнически ферибот също свързва четири от селищата и останалата част от Италия. Интересна е пешеходната пътека, известна като Sentiero Azzurro ("Лазурната пътека"), която свързва петте населени места. Въпреки че е едновременно стръмна и дълга, тя все още се изполва.

Да се разходим заедно из красивия парк Чинкуе Тере:

Снимка: djedj / Pixabay.com

Мисъл на деня