цветно

Facebook в наше село!

Снимка: pixabay.com / rolandmey

Бе една от онези слънчеви съботи на лятото, в които хората от нашето село сядаха в каруците и отиваха да си оберат реколтата от бостана. Точно в такива дни човек имаше усещането, че всички са се събрали някъде предварително и са се наговорили за часа, в който да се тръгне. Да, точно в този уречен час всички улици водеха само в една посока –  тазгодишните ниви определени за дини, пъпеши, лук, а и за мисир, ако си се сетил да си засадиш.

Та в този ден бай Колю Унгареца стана рано, изяде една попара от картофена чорба, придружена задължително с едно юсче ракия и люта чушка. След това изкара каручката и сложи хамута на своето магаре Пенчо и започна да нервно да подканя жена си леля Димка, че трябва да се гласи по-бързо. В село му викаха "унгареца", защото неговия баща навремето бе станал герой на социалистическия труд и затова Окръжния съвет на партията го бе наградил с екскурзия до унгарския град Кечкемет. Е, разбира се бащата на бай Кольо Унгареца най-много харесал тамошните ТКЗС-та и после дълги години си измисляше различни истории за това незабравимо пътешествие. И независимо от темата любимата му реплика бе: " ….те, унгарците ако знайш как са го измислили ….". Та така излезе и прякора му "унгареца", а от там се прехвърли на сина му.

Бай Колю бе вече сложил в каруцата двете мотики, двата сърпа и синджира на магарето, че да може да попасе и то на спокойствие. Погледна към къщната пътека и видя, че жена му пак не се е показала на вратата. Това ядоса бай Колю и го накара бързода влезе в къщата. Влезе и започна да нарежда:

- Димче, айде ма, кое време стана!? Ша ни оберат дините, докато се натуткаш!Лука ша изпръхне! Затваряй го тоз пуст кампютар! Все у него гледаш, шакайш, че домати ражда! За ко ни го взеха туй чудо унуките и аз не знам! Ууууу пусто да остане!

- Ида, ида ве Колю, ида – каза леля Димка през зъби – само да си заторя файсбука и ида! Ама и ти голям зор даваш, дините та дините, ша кайш, че ракия ша прайш от тях. То файда от тях няма, кокошките ша ги кълват накрая, ама айде! Инак кат се обадят децата по скайпито и ти се редиш пред кампютара!

Леля Димка обу набързо гумените си цървули, излезе, заключи врата и внимателно сложи в каруцата чантата с хранаи дамаджана, пълна със студена вода от герана. И тъкмо да тръгнат, тя рече на бай Колю:

- Чакай да викна Еленка, че тя кат разбра, че ще ходим каза че ще дойде с нас!
- Тъй ли!!! – сопна се бай Колю – Е кога се разбрахте ва!? Ти от два дена насам не си излизала от къщи ма! А сега и Еленка трябва да чакам!!! Ех, мама му стара, да не си отида аз сам на бостана ….!
- А тъз сутрин си пасауми у файсбукъ! И аз й рекох, че ша одим и тя се нагиздиса да идва с нас! Ко да й кажа – че няма място у каруцата ли?! Ай не се прави и ти, га ти трябва висока стълба, тичаш у тях, ама сега мърмориш!

В този момент леля Еленка, комшийката, излезе от тях и като видя, че само нея чакат тръгна да притичва, колкото й позволяваха галошите и нещата, които носеше със себе си. На рамо беше качила мотиката, а с другата ръка носеше платнена чанта, от която леко се показваше шишето с вода.

- Уууу да му се невидят и гадовете, укаснях зарад тях – каза леля Еленка, като през това време сръчно постави мотиката и чантата в каруцата. После събра полата си между краката и пъргаво се качи в каруцата – Уж имаше време, а па то ко стана?! Ай да фърля малко на кокошките и на пуйките, ай да объркам на прасето, ай и мекици да изпържа и то …. фръкна, пусто и да остане време! – нареждаше жената, докато се настаняваше в каруцата.

- А кокошки ли, пуйки ли…? – рече бай Колю ехидно – вий с мойта сте забили глави у тез кампютри кат увце у ясла! То ако пари ви даваха от там, до ся щях да си купя три трактора, барабар със сеалките! Ама то … само цъкате кат рабчета у чувал със семки!
- Ееее, то и на теб пари да ти даваха кат започнеш да притакваш виното, то до сега и аз щях да имам пет нови китеника, ама ей на имам аз … трици, се старите пера на пералото – каза сопнато в отговор леля Димка.

Бай Колю не продължи да мрънка, знаеше че няма да надговори жена си. Той чинно подкара каруцата към бостана и се замисли къде да направи място за люцерната през зимата, че сега седеше под навеса до хамбара, но там капеше като завали. Щеше да мухляса. Леля Димка и леля Еленка бяха седнали отзад. Леля Еленка извади топлите мекици от платнената чанта. Бяха увити във вестник, а после пъхнати в найлонова торбичка, за да не изстинат. Беше ги поръсила с малко захар, която се бе стопила и попила в тях, така мекиците направо лепнеха. Подаде на леля Димка да си вземе и после викна:

- Колюююю – той се обърна на момента – На, вземи си, още парят и са със зааар!
- Ц, неща ма! Ядоу чорба! – рече бай Колю и се извърна пак напред.
- Ако щеш, няма да та моля, я! – отговори тя и старателно разстели вестника с мекици в полата си.

Двете жени започнаха да мляскат сладко, докато каруцата се движеше бавно по селските улици и единственото, което се чуваше бе скърцането на малките камъчета, които се трошаха изпод каруцарските колела. След като преполовиха половината мекици, леля Димка рече:

- Мър видя ли я тъз наща Ристана какви снимки е сложила у файсбукъ си, ма?Мър Божкееее! У зарана уторих и тя първа ми се уцъкли! Мъ тя кат се накичила с едни забрадки, кат сложила убеции пендарииии! Мъ и червило си турила, и на джуките и на бузите! Цццццц! Ша кайш, че на банкет ша оди!

- Видях аз, видях я! Прилича на презобена магарица! Мъ тя не ги е сложила, тя ма! – отговори леля Еленка, преглъщайки поредния залък от сладка мекица – снимките де! Той унук й ги сложил, той й слага снимки у файсбука. Тоз дето е от Пауликени. Тя тъз едни пилета на мой да изгледа, а па снимки у файсбук да слага! Е онез дни срещам нейния Митьо, увесил нос кат бръснарски каиш и му рекох: "Ооо, Митьо, ко си се начумерил?" а па той ми вика: "А ко, отивам при ветеринаря, че на копиляята почнаха да мрът". Ам шъ мрът, то унъз кукумявка кат не мой да ги огледа, тъй шъ мрът те! И пендарите да не мислиш че са истински – туй са рязани капачки за буркани! Пожълтила ги е борнз за печки! От де да има тя пендари?!

- Ама тя на тез снимки на нищо не прилича ма! И бузите й още по-дебели, се едно се е налапала с бонбони – продължи темата за снимките леля Димка, като отпи няколко глътки вода от дамаджаната и старателно обърса устата си с края на ръкава си – и кат се снимала до мушкатата си. Ей, ама пък убави мушката изкарала таз година, ако не пилета, поне мушката има. Ъъъъъ то пък мушката у зимник не се слагат! И кокайш, начи унук й слага снимки?

- Да, на син й Петър, голямото мунче! – уточни Еленка – То сегиз-тогиз си идва на село и я снима, и двора снима, и животните снима, и после айде у нейния файсбук. Ам видя ли Ангел на Пена Македонката какви снимки е сложил и той мъ. Снимал си е патладжана и пиперя. Убав патладжан изкарал, ццццц! Убав и едър. А пипера, няма един маносан! Е поне тей се вижда на снимките де.

- Ууу той Аню от край време му разбира на патладжана, даже аз пролетоска щях да му искам разсад, ама е тоз моя – леля Димка замахна към бай Колю в гръб – ми вика "А си отишла у Аню за разсад, а съм те опердасал!" Той моя ич не го обича, щот Аню все го бие на карти! Даже на пътя да го срещне и се прай, че не го вижда! Ако бях зела от него, сега щях и лютеничка да направя и някой буркан гювеч да заторя! Ама на …! Тъз годна нашия патладжан не стана!

Внезапно разговора на двете комшийки се прекъсна от радостен възглас:

- Ооооо, бай Колю, а здрасти! – беше Симеон бригадира, качил се на колелото, като на рамката бе вързал мотика. Явно и той отиваше в същата посока – ще водиш кака Димка и кака Еленка на бостана, а? – като погледна назад в каруцата и се усмихна дружелюбно.

- Здрасти бе Моне! Чуууш Пенчо! – отговори Колю и спря каручката –ша ги водя аз, ама укъсняхме, досега трябваше да сме обрали кот има за бране и да се връщаме! Ам и ти май на там, а?

- Да, то нали е събота и ко да прая…! Как си бе, како Еленке? – рече Симеон и погледна към жената, като този път усмивката му беше даже закачлива.
- А добре съм бе Монка, добре съм! На бостана и аз…, да използвам Колю и Димка – каза леко сконфузено кака Еленка – ам ти га ша ме приемеш у твоя файсбук? От две седмици съм ти пратила покана, ама ти ни дума, ни нищо!

- Тъй ли? Ама аз не улизал скоро там, ма како Еленке! Е щом казваш, по икиндия кат се върна първо туй ша напрая!– рече засрамено бригадира, качи се върху колелото и потегли напред и като за довиждане рече - Айде, че напече!

Бай Колю също подкара каручката с лек вик към магарето. Кака Еленка се надигна леко и погледна напред да види докъде е стигнал Симеон и като видя, че се е отдалечил достатъчно, рече на кака Димка:

- Мъ каква кака съм му аз, ма!? Само пет години е по-малък от мене! Гледам го, че и той има файсбук и си викам, що да не го поканя! То станаха три години от как жена му умря. Нъл тъй ма, Димче? – потърси тя одобрение от комшийката си.
- Е, тъй, тъй! А па и ти си сама от доста време. Той, Монката, е добро мунче, а и табятлия! С кот се е зафанал, се го е напраил! Ей ся той да беше у кооперацията, щеше да е друго! Ама не го щат там, щот бил дърт! Дърти са на баба им упинците!

- И аз тъй мисля, Димче! Ама да видим, аз кат се върнем от бостана и първо кампютъра ша пусна. Та да видим дали Монкаташа са появи?!
- Щом е казал, Еленчеее, ша та приеме той! Ша та приеме!
- Ако ме приеме, ша му пратя рецептата за моя кекс! – усмихна се замечтано кака Еленка – той се пита га ша му опека един. Па може да каже да отида у тях да му го опека, ма Димчееее !Нъл тъй? – и двете жени се засмяха на висок глас. Смяха се така, както са го правили момите на първите си седенки.

Тук бай Колю ги прекъсна:

- Чууууш, чууууш бе, Пенчоооо! Айде стига сте се лалосвали ва, дините и пъпешите са цъфнали кат калайдисани тигани! Вии все за тез кампютри и файцбуци, майбуци мрънкате, ша кайш, че там са ви кърмили!

Каручката вече беше спряла в началото на блока, а пред тях се ширеха безчет бостани, които гъмжаха от вече пристигналите хора. Наистина дините и пъпешите ги чакаха.

Мисъл на деня