цветно

Изолацията не е това, което беше

Снимка: FunkyFocus / Pixabay.com

Изолацията не е това, което беше. Дори да ограничим максимално физическия контакт с околните, онлайн пространството дава възможност да останем свързани - с хора и места.

Дори и в най-неприятната ситуация може да намерим нещо положително. И да го оценим! Да му позволим да влезе в ежедневието ни и да уравновеси отрицателното, което не можем да променим. Това не означава да си заровим главата в пясъка, нито да неглижираме.

Означава да потърсим позитивното и да благодарим за него. Защото благодарността и оптимизмът имат доказано благотворно въздействие върху психиката и са важни елементи от способността на човек да се справи в кризисни ситуации.

Предлагам ви пет идеи, на които може да се радвате дори ако сте изолирани у дома - онлайн постановка тази вечер, разходка из Версай или Лувъра, концерт на Берлинската филхармония или нова (а защо не и многократно прочетена) книга. 

Позитивните емоции, които те провокират имат по-дълбок ефект от моментното изживяване. Защото едно от най-важните умения по време на стресов период, е умението да се отпускаме, дори за кратко.

Насладете се:

5. Пътувайте с книга в ръка

След четири предложения за виртуални изживявания се завръщаме към нещо, което вероятно всеки от вас обича и цени – книгите. Имате ли цяла лавица със заглавия, които искате да прочете, но все не успявате да намерите достатъчно време? Е, сега е моментът да започнете да им се наслаждавате – една по една.

Ако нямате купчина с чакащи книги, изберете нова книга. Не е нужно да ходите до книжарницата или библиотеката за това, онлайн пространството предлага много възможности – може да изберете електронна книга безплатно или да си закупите такава. На български възможностите са по-ограничени, но ако ползвате английски език – изборът е огромен.

Снимка: Pixabay.com

Споделете с приятели и дайте своите идеи за позитивни преживявания като коментар под статията:

Cъбития

Мисъл на деня