Как да отворя сърцето си?

  • Сподели:
Как да отворя сърцето си?

От толкова много страхове, разочарования, болка ние не можем да се отдадем изцяло на магията, наречена любов. Скриваме се зад маски, играем театър, забулваме се с фантазии, ставаме всичко друго, но не и любов.

Губим себе си, собствената си идентичност на любящи създания. Любовта е единственият път да отворим сърцата си. Божествената искра, чрез която се чувстваме живи, е единственият начин да сме себе си, уверени, горди, обичащи... смирени. Да обичаш без очаквания, без претенции, без изисквания - велико!

Как да отворя сърцето си?

Каквото даваш, това получаваш

Любовта е огън, а всеки огън се нуждае от гориво. Зареждай се с хубаво настроение, сред добри приятели, с любими преживявания. Изпълвай се сам с любов - към себе си, към противоположния пол, към всички хора. Сърцето ти трябва да е изпълнено с обич, за да можеш да даваш от нея на другите. За тази цел трябва да се познаваш, приемаш, харесваш, обичаш. Да не се наказваш със самообвинения. Да си толерантен не само към другите, но най-вече към себе си. Не се подценявай, не се наранявай, не се омаловажавай.

Подкрепяй духа и самоувереността си с четене, творческа работа, почивка, глезене, грижа за външния вид. Прави комплименти. Не използвай общи изрази, а се старай те да отбелязват някакво лично качество на този, към който са отправени. Приемай комплименти с усмивка и благодарност. Подкрепяй околните с хубави думи. Подкрепяй другите да си вярват. В подходящ момент напълно е възможно те да ти върнат жеста. Когато някой е неспокоен, тъжен, отчаян, кажи му, че го разбираш и че и на теб ти се е случвало подобно състояние. Ако някой те критикува, опитай се да вярваш, че това не е направено от злоба. Усвоявай изкуството на разговора.

Каквото привличаш, това е твоето огледало

Какви хора са в твоето поле? Виж ги добре - приличате си. Не ти се вярва? Каквото привличаш - това е твоето огледало. Когато ти се променяш, няма нужда да го крещиш, да го заявяваш, достатъчно е да видиш най-близките ти хора дали се променят заедно с теб или са си същите. Грижи се за себе си - за тялото си, за развитието си. Личностното развитие е самотен процес, но си заслужава.

Няма как да постигаш различни резултати от досегашните, без да правиш нови и нови, различни неща. Разширявай възможностите си за добро представяне, говорене, поведение. Заобикаляй се с хора, на които се възхищаваш. Няма нищо неестествено да се разделяш с някои твои близки приятели от миналото ти. Избирай приятелите си.

Каквото мислиш, става твоята реалност

Повтаряй си всеки ден мислите: "Аз виждам любов", "Аз чувствам любов", "Аз съм любов", "Любовта е в моите ръце". Когато ги казваш, усети как се изпълваш с увереност. Позволявай си любовта да дойде при теб, визуализирай я, кани я в сърцето си. Не се страхувай да рискуваш. Уверените хора не се страхуват от промени. Каквото идва при теб, не го пренебрегвай, не потискай страховете, не се успокоявай с изрази като: "Не ми пука", "Все ми е едно". Знай какво точно искаш.

Бъди открит, учтив, искрен, без да използваш манипулативни техники и излишни преструвки. Опитвай се да разбираш мотивите, емоциите и чувствата на другите хора. Бъди любопитен към света и хората, стреми се всеки ден да учиш нещо ново. Винаги се доверявай на своите чувства и наблюдавай по какъв начин реагира тялото ти. То винаги дава индикация, ако нещо не е наред. Не идеализирай партньора си. Не прави прибързани изводи и решения въз основа на повърхностна, непълна информация. Покажи на партньора си силата, увереността, интелекта си, но нямай задръжки да показваш и слабите си страни. Бъди открит, създавай топлина, ведрост и уют около теб.

Още по темата на Курс обучение "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?".