цветно

Колко важна е първата прегръдка

Снимка: samuel Lee / Pixabay.com

Вълнуващият момент, в който майката прегръща своето новородено, е нова вселена от емоции, хормонални промени, неподозирани възможности и обич. Обич, която се разлива из долепените тела на майката и бебето и ги обгръща в първите минути на спокойствие и почивка след раждането.

Специалисти в цял свят съветват веднага след раждането детето да се постави върху корема на майката кожа до кожа. Този първи контакт засилва връзката между двамата и им помага да се адаптират към абсолютно новата ситуация, в която попадат.

Бебето се успокоява и притихва, усеща топлина и познатите мирис и глас на майка си. Готово е да тръгне на първото си важно пътешествие извън утробата.

Старо е схващането, че то е беззащитно и неспособно да направи нищо само. Ако е здраво и му се даде възможност, бебето ще покаже неподозирана сила и само ще "долази" до майчината гръд, ще я открие и ще засуче доволно.

Контактът кожа до кожа помага на бебето да регулира своята температура, то има нужда от гушкане, сигурност и познати гласове.

Първият контакт на детето с майчината кожа помага за населването му с бактерии. Повечето от тях са полезни, а срещу болестотворните то ще получи антитела от кърмата. Толкова съвършено е замислено от природата!

Ако по някаква причина бебето не може да бъде оставено при майката, най-доброто и сигурно място за него е прегръдката на бащата, отново кожа до кожа. Установено е, че хора, които живеят заедно имат подобна бактериална флора и чрез млякото майката ще предпази бебето и от евентуални болестотворни бактерии, дошли от бащата.

Редица изследвания показват, че ранният контакт изиграва важна роля за успешното кърмене и създаването на силна връзка между майката и бебето. При застрашени групи тази практика може да намали значително процента на изоставените бебета.

Виновникът за това може би е окситоцинът, който се произвежда по време на раждането и след това, особено по време на кърменето. Той е известен като хормон на любовта - повишава прага на болката, засилва чувството на обич и предизвиква усещане за сладко блаженство. Окситоцинът намалява нивото на стреса и задейства инстинкта да се погрижим за по-слабите от нас.

В тялото на майката има ключова роля за раждането на плацентата, за предотвратяване на обилно кървене, както и за изтласкването на кърмата.

Бебето само произвежда окситоцин, но през плацентата, а след това и с кърмата получава допълнително и от майката. Високите нива на хормона влияят върху регулирането на съня му и върху понижаването на стреса.

Стимулацията на новороденото чрез погалване, говорене и закърмяне е първата стъпка за доброто развитие на мозъка му извън утробата. Защо да отлагаме този момент?

А сега ви каним да се докоснете до десет вълнуващи момента на първата прегръдка. Снимките показват естествено и оперативно раждане в болница, раждане в родилен център, както и раждане у дома.

Снимка: Iuliia Bondarenko / Pixabay.com

Cъбития

Мисъл на деня