цветно

Колко вида целувки познавали римляните?

Снимка: gdakaska / Pixabay.com

Точно като нас, римляните познавали различни видове целувки в зависимост от обстоятелствата. Както подчертава професор Ева Кантарела, специалист по въпросите на Античността, имало например целувка за поздрав между военните, целувка за раздяла, целувка, която се дава на починалия, целувка за одобряване, целувка за честитене и т.н.

Естествено, имало и любовни целувки. И ето ти сега една изненада! Ако при нас между мъжа и жената съществува основно само една любовна целувка, римляните използвали три думи, за да определят различния произход, характеристика и цел на подобни целувки.

OSCULUM: Целувката без страст

Това е целувката със затворена уста, без страст. Произлиза от думата os, тоест "уста", и е умалително съществително, възможно във връзка с устните, които се свивали, за да целунат. Това е най-древният термин. Употребявал се, за да означи непорочните целувки, които се дават в присъствието на други хора или по време на церемонии.

Била единственият вид, разрешен на жените, когато са на публично място, и "задължение" за тях дори у дома. Всеки ден съпругата трябвало да целува по този начин съпруга (и дори роднините си).

SAVIUM: Истинската страстна целувка

Това е истинската страстна целувка, еротична, с използване на езика, целувката на влюбените. Произлиза от думата suavis (сладък, нежен). По-късно тя ще бъде наречена "френска целувка".

В Метаморфози (или Златното магаре) на Апулей е разказан известният мит за Ерос и Психея: Майката на Ерос, Афродита, е изпълнена с ревност към Психея, поради което тя бяга, изплашена, от двореца на Ерос. Афродита обещава награда за този, който пръв я намери.

Апулей описва въпросната награда по следния начин: "… ще получи лично от Афродита седем изключително сладки целувки и една, далеч по-медена, с ласкаво докосване на езика й"

BASIUM: Целувка, изпълнена с обич

От нея идва италианската дума "bacio". Този термин се появява по-късно (няколко десетилетия преди Рождество) и започва да се доближава до термина savium, като с течение на времето го измества.

Думата първоначално е означавала еротична целувка, по френски маниер, но впоследствие, в епохата на Късната империя, започва да означава целувка, изпълнена с обич, тази, която се дава на съпругата и на собствените деца.

Любопитно е, че единственият от трите термина, който останал след римската епоха, е именно basium (целувка), а също и глаголът basiare (целувам), който римляните използвали, за да означат без разлика всички видове целувки (еротични или не), точно както правим ние.

Нещо куриозно – от надписите по стените на Помпей виждаме, че думата basium била преиначена и обикновено се пишела с "V", тоест vasium; със сигурност хората са я произнасяли така. Навик, който е останал и досега, две хиляди години по-късно.

В Неапол, за да поискаш целувка от любимата си или от любимия си, се казва: Damme ’nu vase…("Целуни ме" на неаполитански диалект).

Из "Любов и секс в Древен Рим" на издателство "Колибри"

Мисъл на деня