цветно

Красотата на зимата в завладяващи снимки

Снимка: free-photos / Pixabay.com

Астрономическата зима в Северното полукълбо започна със зимното слънцестоене на 22 декември. Ще продължи до пролетното равноденствие през март. Зимата е сезонът с с най-ниски температури и с най-къси дни, което варира значително в зависимост от географската ширина.

През зимата слънцето е ниско над хоризонта за по-кратко време през деня, в сравнение с лятото. Земята е осветена, но значително по-малко количество енергия попада върху континентите и океаните. В зоната зад полярния кръг слънцето залязва напълно и там настъпва полярната нощ. 

Зимата е период на покой за повечето растения и животни. Те са изработили най-различни механизми за защита срещу ниските температури – опадване на листата и други меки и сочни части (при растенията), а животните изпадат в хибернация или т.нар. зимен сън в зимни леговища. 

Макар, че условията за животни и растения, а и за много хора, не са благоприятни през зимата, този сезон е красив с ледените си шарки, безбрежданата бяла пелена, с която преобразява света, със сиянието на полярните нощи...

Насладете се на част от красотата на зимата: 

Снимка: Pixabay.com

Мисъл на деня