Милиардери съветват дипломиращи се студенти

  • Сподели:
Милиардери съветват дипломиращи се студенти

Лари Пейдж: Преследвайте големи цел, там има малко съперници

"Мисля, че когато имаш много големи идеи, е по-лесно да постигнеш успех. Може да ви се струва невероятно, но мисля, че там има по-малко конкуренция. Има толкова малко луди хора, че имам чувството, че ги познавам по имена. Хората обичат да се движат на стадо един до друг. Най-добрите тръгват след големите неща. Така бе създаден Google.

Ерик Шмид: Не следвайте план

"Не се занимавайте с планове, не ги слушайте тези съвети. Всичко се свежда до възможностите и до това да си изиграете картите. Успелите хора са уловили някоя възможност, която не са знаели, че ще им се удаде. Не може да планирате иновациите, не може да планирате изобретенията. Например, пейсмейкърт е съществувал от 70 години, преди да бъде поставен на човек. И така, един ден го поставят на един нещастен човек и той е жив. Но той нямаше да е жив, ако преди много години, някой друг не беше изобретил пейсмейкъра. Никога не знаете."

(Из реч пред Carnegie Mellon University, 2009 г.)

Ели Броуд: Няма как да успеете, ако сте плахи

"Никой никога не е направил 1 млн. долара, като е бил предпазлив и внимателен. Бях на 22 години и току-що се бях оженил, когато ми дойде идеята да зарежа ученето и да започна строителен бизнес. Не знаех нищо за строителството. Понякога най-лудите идеи се оказват с най-голяма печалба накрая."

(Из реч в UCLA School of Arts and Architecture, 2006 г.)

Рос Перо: Планирайте за десетилетия

"Вашето поколение ще бъде продуктивно в много повече десетилетия, отколкото поколенията преди вас. Много от вас ще могат да работят и през 80-те и 90-те си години. Съветвам ви да мислите за родината си, за това и вие да дадете нещо на САЩ. През 20-те си години ви съветвам да пътувате из света. Опознайте и уважавайте гражданите на тази планета. Опознайте себе си, открийте страстите си. После върнете всичко това в родината си."

(Из реч за Southern Methodist University, 2006 г.)

Тед Търнър: Работете здраво и рекламирайте

"Когато ме питат каква е тайната на успеха, казвам: "Лягайте рано, ставайте рано, работете здраво и рекламирайте."

(Из реч пред Montana State University-Northern, 2011 г.)

Джери Янг: Не позволявайте на новините да ви развалят настроението

"Мога да ви уверя, че великите неща са създавани във времена като тези. Yahoo бе създадена по време на икономическото забавяне от 90-те години. Други велики компании, идеи, продукти и дори социални движения са възниквали, когато хората са изоставяли статуквото и са тръгвали след нещо ново. В известен смисъл, това е най-добрият момент да се дипломираш - в момент на създаване на нещо ново."

(Из реч в University of Hawaii, 2009 г.)

Стив Джобс: Живейте всеки ден все едно ви е последен

"Когато бях на 17 години, прочетох един цитат. Беше нещо като: "Ако живеете всеки ден така, все едно ви е последен, един ден ще бъдете прави." Това много ме впечатли и през последните 33 години, които изминаха оттогава, аз всеки ден се поглеждам в огледалото сутрин и си казвам: "Ако днес бе последният ден в живота ми, дали щях да искам да правя онова, което ще правя днес?" И когато отговорът е бил "Не", съм знаел, че трябва да променя нещо в живота си."

(Из речта на Джобс в "Станфорд", 2005 г.)

Бил Гейтс: От онези, които получават много, се и очаква много

"Майка ми, която бе много горда, когато бях приет тук, непрекъснато ме притискаше да постигам повече от другите. Няколко дни преди сватбата ми, тя покани гости, на които прочете писмо, което е написала на Мелинда. По това време майка ми бе вече много болна от рак, но не искаше да пропусне още една възможност да даде съвет. Писмото завършваше с думите: "От тези, които получават много, се и очаква много."

(Из реч, изнесена в "Харвард", 2007 г.)

Опра Уинфри: Всички имаме нужда от промяна от време на време

"Хората обичат да променят външния си вид, защото резултатите могат да бъдат великолепни. На мен това ми харесва, защото се променя не само външния вид на човека, а и това как възприема себе си. Спомням си един човек с огромна брада. Изглеждаше все едно се крие зад нея. Когато го подстригахме и обръснахме, той видя себе си за пръв път от много време и каза: "Чувствам се отново жив." Промяната го накара да се види по начин, който той бе забравил. Ние всички от време на време имаме нужда от промяна."

(Из реч в Duke University, 2009 г.)

Майкъл Дел: Никога не бъдете най-умния човек в стаята

"Гледайте никога да не сте най-умният в стаята. А ако сте, ви съветвам да поканите по-умни, или да смените стаята. Това се нарича нетуъркинг, а в работна среда - тиймбилдинг. В живота се нарича семейство, приятели, общество. Ние всички сме дар един за друг и моят опит като лидер ми е показал отново и отново, че най-хубавите моменти идват от връзките ми с други хора."

(Из реч, изнесена пред Университета в Тексас, 2003 г.)

Майкъл Блумбърг: Не бъдете отчаяни прекалено дълго време

"Моята първа работа, след като завърших училище, бе на Уолстрийт и останах там още 15 години. Беше страхотно - забавлявах се, шефовете ме хвалеха. Всички ме обичаха до деня, когато ме уволниха. Но аз останах оптимист - защото за мен щастието винаги е било да се бориш. Така че на следващия ден, след като бях уволнен - и имам предвид буквално на следващия ден, - аз стартирах моя компания."

(Из реч в Tufts University, 2007 г.)

Джей Кей Роулинг: Неуспехът може да бъде трамплин към успеха

"Защо говоря за добрите страни на неуспеха? Защото неуспехът за мен бе начин да се отърся от маловажните неща. Престанах да мисля, че съм нещо, което не съм и насочих енергията си към единственото, което имаше значение за мен. Ако бях успяла в друга област, може би никога нямаше да се съсредоточа над тази, към която наистина мисля, че принадлежа. Чувствах се свободна, защото ми се беше случило онова, от което най-много се страхувах, а все още бях жива, все още имах чудесна дъщеря, пишеща машина и една голяма идея. Така дъното за мен се превърна в основа, върху която да построя отново живота си."

(Из реч в "Харвард", 2008 г.)

Джеф Безос: Да получиш дар е лесно, да направиш избор е трудно

"Ще направя едно смело предсказание. Когато сте на 80 години и в един тих момент се замислите за живота си, най-ярко ще ви се представят моментите, в които е трябвало да направите избор. Ние сме това, което избираме. Построете си красива история."

(Из реч в "Принстън", 2010 г.)

Марк Зукърбърг: Най-лесно е, ако правите нещо, което обичате

"Когато вечеряте и ви се падне да изядете най-ужасния зеленчук, може да се насилите да го изядете. Но ако играете игра, дори и да е много трудна, няма да има нужда да се насилвате, ще искате да я изкарате до края. Когато правите нещо, което обичате, е много по-лесно."

(Из реч пред Belle Haven Community School in Menlo Park, 2011 г.)

Стив Балмър: Не е важно да имате страст, а упорство

"Страстта ви кара да заобичате нещо. Упорството ви кара да останете с него до края. Много компании фалират. Дори ако погледнете историята на Microsoft, Apple, Google, Facebook, ще видите, че и те са имали много неуспехи. Опитвате нещо ново - не успявате. Това доколко ще бъдете упорит и доколко ще бъдете оптимист, ще определи успеха или неуспеха ви."

(Из реч пред University of Southern California, 2011 г.)

Милиардери съветват дипломиращи се студенти

Долари. Снимка: free-picture.net