Ние вървим по земята, а Ибра може да лети

  • Сподели:
Ние вървим по земята, а Ибра може да лети

Откровеният нападател на Милан, Златан Ибрахимович, навърши 40 години на 3 октомври. Той е роден в Малмьо, Швеция.
Не са много професионалните футболисти, които все още играят на елитно ниво, когато навлизат в петото си десетилетие, но Ибра не показва признаци на остаряване или отказване.
Нека позволим на страховитата му статистика да говори сама за себе си.
Човек с доказано оправдано самочувствие.

Той е вкарвал огромно количество голове, където и да е играл.

Малмьо: 18 гола в 47 мача
Аякс: 48 гола в 110 мача
Ювентус: 26 гола в 92 мача
Интер Милан: 66 гола в 117 мача
Барселона: 22 гола в 46 мача
Милан: 85 гола в 133 мача 
Манчестър Юнайтед: 29 гола в 53 мача
LA Galaxy: 53 гола в 58 мача
Швеция: 62 гола в 118 мача
Това са общо 565 гола за кариера в 954 мача за клуб и държава, при общ процент удари от 1 гол на всеки 1,68 мача.

От петимата активни играчи с най-много резултати в световния футбол, Ибра е трети в списъка след Кристиано Роналдо и Лионел Меси.
1. Кристиано Роналдо: 790 гола
2. Лионел Меси: 752 гола
3. Златан Ибрахимович: 565 гола
4. Робърт Левандовски: 544 гола
5. Луис Суарес: 492 гола

Ибрахимович е вкарал общо 16 хеттрика на клубно ниво и още четири на международно ниво, което му дава общо 20 тройки в кариерата.

От безбройните противници, с които се е сблъсквал през дългата си кариера, никой отбор не е пострадал повече от ръцете (и краката, и главата) на Златан Ибрахимович от бедния стар Сен Етиен. Шведът е отбелязал 17 гола в 15 мача срещу клуб от Лига 1 - повече, отколкото е вкарал срещу всяка друга страна. Ибра също отбеляза невероятни 12 гола както срещу Палермо (в 15 мача), така и срещу Рома (21) в Италия.

Ибрахимович е най-старият играч, който не е италианец и е вкарал гол в цялата 123-годишна история на Серия А. По-рано през септември, в първата си среща за Милан след завръщането си от контузия, Ибра взе отличието, отбелязвайки победа с 2:0 над Лацио. На 39 години и 344 дни по това време нападателят на росонерите счупи рекорда, който преди това държеше бившият централен защитник на Парма Бруно Алвеш.

Ибра е спечелил 11 шампионски титли в четири различни държави (Холандия, Италия, Испания, Франция). Трофеят, който е спечелил повече пъти от всеки друг, е титлата от френската Лига 1 (4), всичко това се случи през четирите му сезона в ПСЖ между 2012 и 2016 г.

Да влезеш само в един „100 Club" в европейските „Big Five" първенства е достатъчно впечатляващо. Геният обаче може да претендира за две членства като единствен играч, отбелязал 100 или повече гола както в Лига 1 (Франция), така и в Серия А (Италия).

Ибра печели наградата „Пушкаш" - годишната награда на ФИФА за най-добър гол в света през 2014 г. за онзи нелеп несигурен удар над Англия с дълги разстояния. 
Всъщност Ибрахимович е номиниран за наградата "Пушкаш" четири пъти. Само Лионел Меси (7) и Неймар (5) са били в краткия списък за наградата повече от шведа. Той беше номиниран за първи път през 2011 г. за своя далечен гол срещу Лече, преди да го спечели две години по-късно. 

Знак за това как Ибра няма да остави възрастта да намали таланта му дойде през 2012 г., когато той спечели престижната награда „Златен крак" - наградата, връчена на най-добрия играч в света над 29 години. Наградата е спечелена и от Роберто Баджо, Павел Недвед, Алесандро Дел Пиеро, Роналдо, Роналдиньо и Андрес Иниеста. 
Ибрахимович беше награден със "Златен крак", след като спечели осем поредни титли в полета с Аякс, Ювентус, Интер Милано, Барселона и Милан между 2003 и 2011 г.

Никой не е обявяван за шведски футболист на годината повече пъти от Златан. Емблематичният нападател печели "Guldbollen" (Златната топка) общо 12 пъти, включително 10 поредни години между 2007 и 2016 г., преди защитникът Андреас Гранквист най-накрая да прекъсне серията си.

Ибрахимович е измислил някои наистина запомнящи се цитати през годините - предимно тематични около това колко безпогрешно мнение има за своята личност:
"Не ми остава нищо друго, освен да се смея на това колко съм перфектен."
"Едно е сигурно – Световното първенство без мое участие, не става за гледане."
"Това, което Карю прави с футболната топка, аз го умея с портокал."
"Когато ме купуваш, си взимаш ферари."

Между това, че се е определял като лъв в човешка форма, буквално да се обожествява, Ибра е спечелил репутация и на грандиозния. Няма по-добър епичен пример за това, когато той е в схватка с ръката на Сатаната в битка между рая и ада - за да обяви пристигането си в Манчестър Юнайтед, клубът с прякор „Червените дяволи."

Zlatanera" беше официално добавена дума към шведския национален речник през 2013 г., чийто тълкувание е „да доминираш или да бъдеш най-добрият в нещо на или извън терена".

Ликът на Златан е и по пощенските марки в Швеция. Естествено, всички те са първокласни .

По време на магията си в Париж, Ибра се олицетворяваше в света на френската кухня, когато заведението на Доди включи в менюто си Zlatan Burger. Бургерът от 29 евро (33 долара) е направен с 600 грама говеждо месо с лук, бекон и четири различни вида сирене, включително чедър, ементал и синьо.

Още през октомври 2019 г. град Малмьо разкри гигантска златна статуя, символ на почит към един от най-известните си синове - Златан.
Само след няколко дни статуята се превърна в обект на вандалски прояви, а месеци по-късно паметникът бе напълно разрушен, когато местните ултраси се опълчиха на Ибрахимович, купувайки 25% дял от съперниците на Малмьо в лигата Хаммарби.

Що се отнася до кумулативните трансферни такси, Златан е един от десетте най-скъпи играчи някога. Звездата на Челси Ромелу Лукаку оглавява класацията с общи такси за кариера от 288,8 милиона паунда, но опитният шведски нападател не изостава с общо 152,19 милиона паунда през кариерата си.

Ибрахимович внимателно е подбрал татусите си, възприемайки самурайската личност и украсявайки тялото си с галерия от мистично изкуство. Сред обширната му колекция от татуировки има гигантски лъв по целия гръб, пера, различни символи, китайски дракони и чифт карти за игра, изобразени на ребрата му.

Ибракадабра обича риболова и планинските преходи, споделяйки снимки от своите приключения в Instagram профила си.
Той предпочете да отиде на катерене в Швеция, вместо да гледа финала на Шампионската лига 2014-15.

Дори великият Златан трябва да приеме, че не е съвършен. В крайна сметка да грешиш означава, че си човек. 

И просто така да си знаете като информация: в Instagram Адел има 42.3 милиона последователи, но Златан води и там - с 50.3 милиона фенове.