цветно

Онлайн експерт

Онлайн. Снимка: pixabay.com/geralt

Във виртуалното пространство е пълно с добронамерени хора, които във всеки момент са готови да ни дадат съвет. По форуми и групи получаваш до няколко секунди или максимум няколко минути отговор на всеки въпрос. 

Онлайн експертите много често изхождат от личния си опит, но са готови да помогнат. Дали това се случва е друг въпрос.

Повод да напиша текста бяха развълнувани коментари в група за градинарство, но ще използвам друга ситуация: дете с кашлица и притеснената му майка, която търси подкрепа и информация във форум/група.

Жената споделя притеснена, че детето й има ужасна кашлица от сутринта. Евентуално пускаклип, за да чуят и видят всички за какво всъщност става дума. Започват съвети и коментариедин от друг по-категорични и експертни.

- Детето ви е много зле, мисля че е с пневмония, веднага го водете в спешен кабинет! Моето дете така преди две години стигна до педиатрията. А какво изживях там, не ми се говори!

- Глупости! Детето ви си е много добре, вижте какви са му червени бузките. Явно има задна хрема и тя го дави. Промивайте носа със солена вода и до няколко дни ще е добре. Изпитано!

- В никакъв случай не водете детето на лекар! Ще ви изпишат лекарства, с които само ще го тровите. И ще става все по-болно! Потърсете във файловете с рецепти и започнете да го лекувате правилно. По изпитани наши методи!

Една приятелка ми каза, че когато детето й било с кашлица го лекувала с хомеопатично лекарство - "Дроцера"или "Драцена". Питах в аптеката, но казаха, че нямат такова. Сигурно са го спрели от производство, но приятелката ми е много доволна, веднага излекувало кашлицата.

- Лекарството сигурно е "Дросера", синът ми го пие често за кашлица, заедно с "Каустикум" и "Фосфор". Хомеопатът ни направи лична схема за детето. Само лично подбраното лечение е истинско хомеопатично лечение! Не се доверявайте на интернет, а си потърсете добър хомеопат. Много съм доволна от нашия, лекувасинами вече 5 години, всяка зима има ужасни кашлици, но се е налагало да пиеантибиотик само веднъж.

 Явно хомеопатът ви въобще не е добър, щом детето боледува толкова. Освен това класическата хомеопатия изписва само едно лекарство, не по три! В момента карам курс по хомеопатия. А "Фосфор" е лекарство за кръвоизливи. Знаете ли какво може да причините на детето си?

- Моето дете се оправя самo с кашлиците! Но го кърмих до 3 г. и имунитетът му е железен. Некърмените деца страдат много по-често от респираторни оплаквания.

Омръзна ми да ми натякват, че ако не кърмя детето ми, то ще боледува. Това е психически тормоз от страна на лактомафията! Храня го с много качествено АМ, в което има много витамини и минерали и никога до сега не е боледувало! Бебето ми е на 3 месеца и 8 дена и само преди седмица педиатърката ми каза, че е много здраво. В края на този месец започвам със захранването, за да включа още витамини към менюто му.

- Според мен детето е с алергия. Имам наблюдения върху децата на брат ми. Трябва да изхвърлите котката и всички килими, както и да чистите по-често!

- Ако детето е здраво, няма да кашля само защото котката е минала покрай него!Направете нещо за имунитета му. Купете си коластра и започнете веднага да му давате!

- Кравешка коластра? Ама моля ви се! Престанете да тъпчете това дете с млечни и глутен, водете го по-често в планината да диша чист въздух и наблегнете на вегетарианско меню с повече сурови плодове и зеленчуци. Честото боледуване винаги е резултат от недобри грижи и неправилна храна!

- Детето може би е настинало или е хванало някакъв вирус. Пробвайте с универсалния ми чай за кашлица - джинджифил, мурсалски чай и клеева тинктура поне три пъти дневно. Лично мое откритие с доказани резултати!

- Сещате се късно да направите нещо. Трябваше да започнете в началото на есента с коластра и водораслиПисах ви л.с. с повече информация за най-добрите хранителни добавки в България.

- Поръчвам добавки само от iHerb. В момента има рибено масло на много добра цена! Рибеното масло е най-важната хранителна добавка при астма, а от клипчето виждам, че детето ви е астматик.

А какво казва педиатърът на детето?

Примерният ми текст е притеснително близо до реалността, само дето е малко по-грамотно написан. И добрият тон е спазен горе-долу, а това рядко се случва.

Никой не знае нищо за жената и детето й, но и не се интересува. Все пак гарант за дадените съвети е личният опит. Или поне личният опит на съседката. 

Затова когато някой категорично ви дава решение на даден проблем, без въобще да познава вас и самия проблем, имайте си едно на ум! Не винаги най-кресливият е най-компетентен.

Възможността за споделяне е много ценна, но колкото и добър да е личният ни опит, той не ни прави експерти. Не и извън нашето семейство/градина/здраве/работа и т.н.

Всъщност колкото по-голям експерт е човек в дадена област, толкова по-пестеливо дава категорично мнение, особено на база въпрос във форум.

Мисъл на деня