цветно

Православните християни празнуват Цветница

Снимка: susanne906 / Pixabay.com

Днес православните християни празнуват Цветница. Празникът е популярен още като Връбница, Цветна неделя, Вая. Винаги се отбелязва в неделята преди Великден.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от имена на растения – основно цветя и дървета. Най-много именици празнуват в България на днешния ден - над 300 000 души! Да са честити!

На този ден се празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.

След като ден по-рано възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим. Вестта за възкресението изпреварила Иисус и хиляди се събрали, за да го посрещнат.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба.

Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. Тази година обаче, заради риска от разпространение на Covid-19, няма да бъдат осветени върбови клонки.

На празничната трапеза се сервира риба. Макар, че денят е в рамките на Великия пост, днес се разрешава риба. Ако още не сте избрали празнично меню, ви предлагаме няколко интересни рецепти:

Скумрия в хартия

Треска със сушени домати и кайсии

Печен маринован лаврак с ароматни билки

Сьомга с портокалов сос

 

Снимка: Owantana / Pixabay.com

Мисъл на деня