цветно

Сексуалните табута в Древен Рим

Снимка: clarencealford / Pixabay.com

Сексът, макар и неотменна част от живота на хората, е третиран по различен начин в различните епохи. Различни табута тегнат над него, в зависимост от културните различия.

В древен Рим, например, разбиранията и практиките по отношение на секса са били различни от днешните. Смятало се, че сексът е подарък от боговете, на който хората трябва да се насладят.

Днес има редица определения за сексуалната ориентация – хетеросексуална, хомесексуална, бисексуална, хомо- и хетеро – флексибъл, сапиосексуална и т.н. В Рим нещата били по-прости. Сексът е просто секс, без значение с кой си в леглото.

И все пак и в онази култура съществували табута, свързани със сексуалното общуване. Сексуалните табута на римляните били главно четири:

Първо табу

Ако мъжът иска да има извънбрачна връзкa, то той трябва да се насочи към хора с по-нисък от неговия ранг. Когато става дума за извънбрачна връзка с жена, една от причините е избягване на опасността извънбрачно дете да претендира за част от наследството.

Второ табу

Хомосексуалните отношения не били рядкост в Рим. Всъщност римлянинът е бисексуален и върху контактите между мъже не тегнела стигма. Но при хомосексуалните връзки римският мъж трябвало винаги да е активната страна и никога пасивната.

Трето табу

Когато става дума за орално хомосексуално общуване, обаче, се очаквало тъкмо обратното – римлянинът винаги трябва да бъде пасивен, тоест да получава удоволствие. Този принцип остава и в хетеросексуалните връзки като четвърто табу.

Четвърто табу

Римлянинът не бива да задоволява орално жена, защото по този начин той би се подчинил, вместо да подчинява – било чрез позата, било чрез факта, че доставя, вместо да получава удоволствие.

Това табу се обяснява от една страна със силно доминиращата природа на римския мъж, а от друга страна с разбирането, че устата, използвана в сената за създаване на закони е свята и не бива да "се мърси".

Тези табута може да ни се струват странни, но вероятно римляните биха гледали с почуда на част от днешните табута в секса. И същевременно биха открили твърде много морал (според тяхната култура) в спалнята днес.

Източник: "Любов и секс в Древен Рим" на издателство "Колибри"

Мисъл на деня