цветно

Св. св. Константин и Елена - християнство, езичество и исторически факти

Фрагмент от икона на св. св. Константин и Елена. Снимка: Brosen / Wikipedia

На 21 май Православната църква почита паметта на св. Константин и св. Елена - неговата майка. Константин е първият християнски римски император, който спира гоненията срещу християните и започва да подкрепя християнството. Смята се, че майка му Елена открива кръста на Христос.

С двамата светци се свързва езическият ритуал нестинарство, при който участниците танцуват боси върху жарава с иконата на Константин и Елена в ръце. 

Вижте повече любопитна информация за това кой празнува днес, какво означават двете имена, кои са историческите личности Константин и Елена, с какво се свързва нестинарството: 

Историята на император Константин Велики

Цялото му име е Флавий Валерий Аврелий Константин. Той отстранява всички съперници за властта и управлява Римската империя еднолично от 324 г. до своята смърт през 337 година.

Константин е най-известен с това, че е първият християнски римски император. Той обявява толерантност към християнството, премахва наказанията за вярващите в Христос и възвръща конфискуваната църковна собственост. Покровителството над Църквата променили статуса на християнството в империята.

Учените спорят относно това дали Константин е приел християнството от своята майка Елена на младини или го е приемал постепенно в течение на живота си. Той е на над четиридесетгодишна възраст, когато най-накрая се обявява за християнин.

Въпреки това по време на своето управление подкрепя финансово Църквата, строи базилики, дава привилегии на духовенството, назначава християни на високи постове. Най-известните му строителни проекти включват Църквата на Божи гроб и старата базилика "Свети Петър".

Управлението на Констанин установява прецедент по отношение на позицията на християнския император в Църквата. Константин смята себе си за отговорен пред Господ за духовното здраве на своите подчинени и поддържането на правата вяра за свой дълг.

През 325 той свиква събор в Никея, който е всъщност първият Вселенски събор, който заклеймява арианството и формулира доктрината за Светата Троица такава, каквато я познаваме днес. Съборът в Никея по традиция бележи края на Раннохристиянската ера.

Въпреки че той не е включен в списъка със светци на Латинската църква, е удостоен с титлата "Велики" за приноса си към християнството. Константин премества столицата на имеперията от Рим във Византион и градът е преименуван на Константинопол.

Император Константин често е употребявял израза "Сердика е моят Рим" станело ли дума за днешната българска столица София. Построяването на най-старата църква в града "Св. София" едва ли е станало без неговото одобрение и подкрепа.

Снимка: Wikipedia.bg

Константин Велики, мозайка в Света София, Константинопол, ок. 1000 г.

Cъбития

Мисъл на деня