цветно

Св. св. Константин и Елена - християнство, езичество и исторически факти

Фрагмент от икона на св. св. Константин и Елена. Снимка: Brosen / Wikipedia

На 21 май Православната църква почита паметта на св. Константин и св. Елена - неговата майка. Константин е първият християнски римски император, който спира гоненията срещу християните и започва да подкрепя християнството. Смята се, че майка му Елена открива кръста на Христос.

С двамата светци се свързва езическият ритуал нестинарство, при който участниците танцуват боси върху жарава с иконата на Константин и Елена в ръце. 

Вижте повече любопитна информация за това кой празнува днес, какво означават двете имена, кои са историческите личности Константин и Елена, с какво се свързва нестинарството: 

Света Елена

Флавия Юлия Елена е нарична още Света Елена, Елена Августа и Елена от Константинопол. Тя била наложница или съпруга на римския император Констанций Хлор, на когото ражда син - Константин Велики.

Считана е от Православието и Римокатолицизма за светица. Нейният празник в Римокатолическата църква е на 18 август.

Смята се, че тя открива кръста на Христос. На 80-годишна възраст Елена води мисия за събиране на християнски реликви в Йерусалим. Според легендата Елена влязла в храма на Венера (построен на мястото на гробницата на Исус в близост до Голготата) и избрала място, където да започнат разкопките.

Там са намерени 3 кръста, включително Светия кръст и гвоздеите от разпятието.

Снимка: janeb13 / Pixabay.com

Cъбития

Мисъл на деня