Тест: Имате ли нужда от почивка?

  • Сподели:
Тест: Имате ли нужда от почивка?

Няма да повярвате, но тези картинки са статични изображения, а не анимация. Автор на тези своеобразни илюзии е японецът Акиоши Китаока (Kitaoka Akiyoshi). Той е професор във факултета по психология в Ritsumeikan University, Киото, Япония, спeциализирал се по въпрoсите, свързани със зрителните възприятия на човек. 

Неговите картинки-илюзии са базирани на съвременната концепция за Гещалт психологията, която не изследва миналото в търсене на замаскирани травми, а се фокусира върху осъзнаването на настоящето от човека.

Китаока доказва с методите на науката, че зрителните илюзии са най-лесният, бърз и ефективен начин да определим психическото си състояние в конкретен момент от живота ни.

Оптичната илюзия "Въртящата се змия" му носи световна слава, а неговите научни трудове не само са получили редица престижни награди, но се превръщат и в бестселъри.

Според Акиоши Китаока, ако изображенията се гледат от спокоен и уравновесен човек, то те трябва да останат неподвижни. Ако картинките се движат, значи сме подложени на стрес и имаме спешна нужда от почивка. 

Снимки: Kitaoka Akiyoshi

Тест: Имате ли нужда от почивка?

Ако илюзията е напълно неподвижна, значи сте в добро психическо здраве и не сте подложени на силен стрес

Тест: Имате ли нужда от почивка?

Ако илюзията се движи бавно, значи имате нужда от физическа и психическа почивка. Наблегнете на продължителния сън, спорта и разходките сред природата

Тест: Имате ли нужда от почивка?

Ако илюзията се движи бързо, това е знак за голяма умора и стрес, трупани от дълго време, но и реална заплаха за вашето физическо и психическо здраве. Нуждаете се не само от дълга почивка, но трябва задължително да промените начина си на живот и мислене