цветно

Тест: Щастлив ли сте?

Снимка: Pixabay.com

Още Аристотел е казал, че щастието е най-висшето благо, защото крайната цел на всичките ни стремежи е... щастие. Замислете се какво искате много. А сега си отговорете защо го искате. Задавайте въпроса "Защо?" към всеки отговор.

Накрая вероятно ще стигнете до големия отговор "За да съм щастлив". Ако перифразираме известната поговорка за Рим, в случая "Всички пътища водят до щастието".

Но щастливи ли сме? Това е въпросът.

Той вълнува философите от вековете. Психологията през последните десетилетия също обръща внимание на темата. Скалата за психично благополучие на Уоруик-Единбург (The Warwick-Edinburgh Mental Wellbeing Scales) ще ви помогне да измерите психичното си благосъстояние.

Идеи за повишаване на усещането за благополучие

Прекарвайте време сред природата – доказано е, че това подобрява психичното състояние на човек дори при случаи на депресия.

Благодарете – всяка вечер се замисляйте какво се е случило през деня и благодарете за това, което е най-значимо за вас. Ежедневното практикуване на благодарност ще ви помогне да видите живота си в нова светлина – ще започнете да забелязвате много позитивни неща, които до този момент са ви убягвали.

Правете нещо добро за другите – психолозите казват, че това е най-бързият начин за повишаване на собственото благополучие в краткосрочен план.

Снимки: Pixabay.com

Cъбития

Мисъл на деня