Ти можеш!

  • Сподели:
Ти можеш!

Харесвам онова прочуто изображение в Сикстинската капела – "Сътворението на Адам", където Човек и Бог докосват показалци. Жестът на Бог сякаш казва "Ти можеш – Ти можеш!". "Ти можеш, защото си Мой образ и подобие".

Да повярваш в това библейско твърдение носи свобода. Няма значение какво правиш, какви решения взимаш, какъв път поемаш, защото Ти (Аз) сме толкова добри (и грешни), колкото е Създателят. И последното, изковано от страхове, житейско ограничение пада. Недосегаеми сме даже за Вечните адски мъки! Кой би ни осъдил на тях, след като няма Безгрешен, за да хвърли първия камък (да посочи с  пръст).

Ти можеш!

Създаването на Адам – Микеланджело – Сикстинска капела. Снимка: wga.hu

Ако все пак преодолеем еуфорията от внезапно предоставената слободия, бихме съзрели и огромната тежест, която вярата в собствените безбрежни сили носи. Да променяш и създаваш света означава не просто да правиш каквото искаш, а да правиш каквото можеш (и отвъд), защото Трябва. Означава да поемеш отговорност. Отговорност за грешки от миналото, за несигурното си днес, за неизвестното и обещаващо утре. Да поемеш отговорност за себе си, за своите постъпки и избори. За своята идеална част от света.

И така предоставената ни възможност се оказва, че представлява бреме като атласки товар. Да гледаш човешките си грешки в очите, да ги признаеш и да направиш стъпки за промяната към по-добро. Кои са тези първи крачки ли?

Да спрем да гледаме към непознати вселени и черни дупки; към ядрото на земята и към най-малката неизвестна частица на сътворението. Да погледнем към ежедневието си, към тази част от света, която ни заобикаля на една ръка разстояние. Да си признаем как технологиите задушават и изместват човешкото в нас. Как имаме възможности за неограничени контакти и връзки, а сме по-самотни и затворени за околите отпреди.

Да си признаем, че със смях и шеги прикриваме страховете си от западащото общество; от назряващите войни. Да си признаем, че неогледно, замърсявайки Световния океан, атмосферата, земята; експерементирайки с генно модифициране, с нови вирусни щамове, поставяме началото на лавинообразни промени, които не можем да контролираме, които не можем да предвидим как ще завършат. Да си признаем, че "вината (не е) в нашите звезди". Вината за това, което ни се случва е в голяма степен у нас.

Ти можеш!

Промените на Големия бариерен риф през последните години. Снимка: climateshifts.org

Налага се да видим не къде сме паднали, а къде сме се подхлъзнали. Не след дъжд да слагаме качулка, а преди това да мислим: спазен ли е законът при строежа на Тези домове; съобразени ли са всички фактори при изсичането на Тази гора; предприети ли са всички мерки за почистването на Това дере и т.н.
    
А отговорността наистина тежи, може би повече, отколкото са ни силите. Как се понася бремето на цял един свят? Как да предвидиш какво може да се случи? Не можеш... А ето, Ванга е казала за реки от кръв! А Дънов е предрекъл потоп! А американците и техните оръжия, с които влияят на атмосферните условия... А Мулдашев и неговите цикли на пречистване на Земята... А седмината евреи и световната конспирация...; А.....; А......?!?!
    
И ти (и аз) – Ние – обобщеният образ на онзи, дарен с душа Човек от Капелата, размахваме пръст и посочваме гневно обратно към Бога. "Връщаме му топката" и го наказваме да тика непрестанно разтящата, повличаща го обратно надолу, Вина. Вината му затова, че е изпратил синовете си на земята, и си е измил ръцете от съдбите им. Че ни е дал воля и сили, а е направил телата ни от пръст, която е обречена да се върне при пръстта.

Ти можеш!

Сизиф. Снимка: en.wikipedia.org