Усмихнатият лъв от остров Kea

  • Сподели:
Усмихнатият  лъв  от остров  Kea

На малък остров и на един час път с ферибот от гръцката столица Атина, има древна статуя на лъв, който загадъчно се усмихва. Този щастлив звяр не обитава музей, а царствено е полегнал в средата на стръмен каменист склон.

Фигурата на лъва е издълбана в 6-метрова гранитна скала от неизвестен автор. Дори не може да се определи с точност броя на вековете, през които каменният лъв наблюдава света. 

Снимки: Личен архив на автора.

Усмихнатият  лъв  от остров  Kea

Общ план на местността

Изобразената блажена усмивка на лъвското лице е толкова реалистична, че те кара да повярваш в легендата, разказвана за него.

А ежедневната програма на Усмихнатия лъв предвижда снимки с туристи, поседнали в неговите износени от времето лапи

Усмихнатият  лъв  от остров  Kea

Усмихнатият лъв

Усмивката на лъва е обърната към близкото селище Лулида.

Подобно на друга известна загадъчна усмивка, и тази – на лъва от Кеа, остава мистерия. Иронична или блажена, а може би и двете, гримасата на каменния звяр несъмнено е приятелска и добронамерена.

Едно обаче се знае със сигурност - никъде другаде по света няма толкова древно изображение на усмихнат лъв

Усмихнатият  лъв  от остров  Kea

Усмивката на лъва

Красиво изваяната каменна фигура е датирана към VI век преди новата ера и е издълбана в скален къс, намиращ се на малкия живописен гръцки остров Кеа, който е част от Цикладската островна група.

Според преданията на острова, лъвът на Kea (или Lionda) е свързан с гръцката митология.

Местната легенда разказва, че някога остров Кеа бил идиличен зелен рай - дом на красивите нимфи. Но тяхната красотата, както и райският им остров, предизвикали ревност у боговете и те изпратили огромен лъвоподобен звяр, който да прогони нимфите и да опустоши острова. В резултат на Кеа водата изчезнала и всички растения и дървета започнали да съхнат и измират.

Тогава хората се обърнали за помощ към сина на бог Аполон – Аристей, който взел мъдрото решение да построи храм в чест на най-могъщия бог – Зевс. Засвидетелстваното уважение омилостивило Зевс и той изпратил дъжд на острова.

С водата на Кеа се върнали и нимфите, възстановявайки растителността и плодородието на острова, а хората били дарени с богата реколта. В знак на удовлетворение, Зевс обуздал лъва и го оставил да живее на райския остров.

А този усмихнат каменен лъв бил създаден от неизвестен каменоделец в памет на укротения звяр

Усмихнатият  лъв  от остров  Kea

Кеа - общ план на острова

Каменният лъв може да бъде видян недалеч от столицата на острова - Юлида. Огромната статуя е сред най-посещаваните забележителности на Кеа.

Юлида отразява духа на традиционните гръцки островни села. По тесните каменни улички няма да срещнете автомобили, защото те са оставени на входа на града. Местните хора се движат само с магарета

Усмихнатият  лъв  от остров  Kea

Магарето - единственият превоз на остров Кеа

Лъвът е издялан с усмивка на лицето, полегнал е необезпокояван от няколко хилядолетия. Въпреки че изминалото време се е отразило видимо върху камъка и образът му е поизносен, продължава да предизвиква възхищение с прецизността на художествените умения на хората от ерата преди Христа.

Лъвът е поставен сред прекрасен пейзаж на спиращи дъха каменни тераси, облечени в зеленина