цветно

За силата на малките крачки

Снимка: Страхил Иванов

Страхил Иванов е един от най-популярните онлайн фитнес треньори в България. Познавате го и като един от нашите автори, който редовно ви предлага полезна информация за хранене и тренировки. Всички негови статии може да намерите тук. Този път със Страхил си говорим за новата му книга "Силата на малките крачки".

Как се роди идеята за тази книга?

Като онлайн фитнес треньор редовно получавам запитвания от хора, които не знаят откъде да започнат с храненето и тренировките, ангажирани са, нямат много свободно време, но въпреки това искат да променят себе си.

При някои от тях целта е отслабване, а при други покачване на мускулна маса, но това е от второстепенно значение. По-важното е, че тези хора нямат най-основното, за да постигнат целта си те нямат нужното по- стоянство

Към кого е адресирана?

Тя е за тези, които искат радикална промяна в живота си, но в момента, по една или друга причина, нямат волята да го направят. Това е книга за хората, които до момента са се проваляли многократно в опитите си да изградят правилни навици.

Това е книга за хората, при които има разминаване между това, което могат да отделят като време и усилия, и това, което искат да постигнат. Това е книга за хората, които искат да променят живота си, но все още нямат достатъчно време да се посветят изцяло на изграждането на навиците, които желаят за себе си.

Тя е за тези, които все още не са открили силата на постоянството и нямат контрол върху навиците си.

В книгата обръщаш специално внимание на навиците. Не правят ли те, заедно с рутината, живота ни монотонен и роботизиран?

Въпреки ползите, някои хора не са особено впечатлени от идеята да изграждат навици, защото си мислят, че те ще направят ежедневието им сиво и скучно. Но този въпрос е подвеждащ, защото те кара да мислиш, че изборът е между това, от една страна, да си изградиш навици и да жертваш свободата си или, от друга, да не си изградиш навици и да си свободен да правиш каквото искаш.

Но реално, искаш или не, мозъкът ти пак ще изгражда навици под една или друга форма. Просто ако не се намесиш в този процес, шансът те да са вредни е много по-голям. Така че изборът не е между навици и свобода, а между вредни навици и липса на свобода и добри навици и наличие на свобода.

От работата ти с хора, кои са най-често срещаните пропуски или грешки, които се правят, когато човек реши да тренира и/или да се храни здравословно? В кои случаи книгата би била полезна?

Прави ми впечатление, че повечето хора стартират с твърде голям хъс. Хора, които никога не са тренирали решават, че ще тренираш 4-5-6 пъти седмично, което е напълно погрешно.

Толкова рязка промяна ще доведе в повечето случаи до провал, защото в началото са мотивирани, но когато започне да се натрупва умора големите изисквания към самите себе си трудно се покриват. След първите няколко пропуски започва да идва и обвинение и от там отказване.

Трябва да разберем, че не сме в лоша форма заради 1-2-3 месеца неправилно взети решения. Човек отделя години в неправилно хранене и неправилна грижа за себе си, докато види негативните последици.

Трябва да разберем, че навиците са това, което ни движи в правилната посока. По-добре е да тренираме 2 пъти седмично, но в следващите 2 години, отколкото да се самозалъгваме.

Кое е най-важното нещо, което човек трябва да има предид, когато си поставя цели и се опитва да промени ежедневието си?

Най-важното е да започне с малки постижими цели, които да изпълнява всеки ден. Постоянството с течение на времето ще доведе до желаната промяна.

Каква е тайната на постоянството и силната мотивация?

Тайната е да си поставяме минимални изисквания, които можем да постигнем лесно без това да ни пречи или да ни изкарва твърде много от зоната ни на комфорт. Ако например искаме да учим английски, много по-лесно е да си кажем, че ще учим всеки ден по само 5 думи и така за 365 дни ще обогатим речника си с повече от 1800 думи. Крачка по крачка. Важно е постоянството.

Каква всъщност е силата на малките крачки?

За да те убедя в силата на малките, но редовни крачки, ще ти споделя един пример. Представи си, че трябва да избереш между това да получиш сумата от пет стотинки, която се удвоява всеки ден в продължение на 31 дни, или да получиш пет милиона наведнъж?

Може би ще те изненадам, като ти кажа, че ще е огромна грешка да избереш петте милиона, защото твоите пет стотинки след 31 дни ще са нараснали до над 53 милиона.
При навиците се получава нещо подобно.

Хората се впечатляват от огромните постижения, които грабват вниманието (също както петте милиона), и решават, че единственият начин да променят навиците си е като се гмурнат с главата напред и си поставят големи цели.

Дори филмите ни втълпяват, че промяната идва изведнъж, главният герой почти винаги постига огромна трансформация след някакво ключово събитие.

Мисъл на деня