цветно

Забравените Родопи

Фотографът Красимир Матаров ни кани на незабравима разхода из Родопите, където се намират едни от най-живописните и красиви места в България. Освен с божествената природа, митичната планина привлича и със своята душевност и възвишеност, със своят бит и култура.

В Родопите може да срещнем места, незасегнати от промените на времето. Селца, където ритъмът на живот е непроменен от векове, където живеят обикновени отрудени хора, които с добротата си и богатата си душа грабват веднага симпатиите на всеки градски човек.

Тези селца и махали стават все по-трудно достъпни, поради разрухата завладяла пътищата, водещи до тях. В община Смолян има много места, където времето все едно е спряло. Това са селата Киселчово, Кремене, Черешово, Горна Арда…

Снимките са направени по време на фотопленер „Киселчово – още едно непознато кътче от Родопите”, 01-03 ноември 2013 г., организиран от Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство”.

Ето малко кадри от една разходка в тези места!

Не пропускайте да разгледате и:

Български мотиви

Макро свят

Снимки: Krasi St M Photography

Изглед към митичните Родопи. Името на планината е с тракийски произход. Открива се за пръв път у Херодот (V в. пр. Хр.). Запазена е само една легенда, която изяснява името и появата на планината: „Родопа и Хемус били брат и сестра и почнали взаимно да се желаят, като Хемус я наричал Хера, а пък тя назовавала любимия си Зевс. Понеже боговете се почувствали оскърбени и понесли тежко това, превърнали ги в едноименните планини“
Предстоящи събития

Мисъл на деня