цветно

Замъкът Нойшванщайн, вдъхновил Чайковски и "Дисни"

Снимка: pixabay.com / jplenio

Един от най-красивите замъци в света - Нойшванщайн (Neuschwanstein), в превод Нова лебедова скала, е разположен в подножието на баварските Алпи, недалеч от град Швангау, намиращ се на 90 км от Мюнхен. Ето и някои интересни факти за това прелестно място:

Баварският владетел Лудвиг II, вдъхновен от легендата за рицаря Лоенгрин и от сюжетите в оперите на Вагнер, започва да гради замъка на мечтите си през 1869 г. Но така и не успява да го види завършен... Лудвиг II успял да прекара там само 10 дни. Когато той починал (13 Юни 1886 г.), от планираните над 30 стаи в замъка били завършени само 11. Всички по-нататъшни строежи били замразени.

Нойшванщайн е издигнат на 1100 м надморска височина. Строежът му продължава 17 години по проект на архитектите Едуард Ридел и Кристиан Янк в автентичен стил на старите германски рицарски крепости. Съоръжен е с удобства, които постройките от неговото време не са притежавали като система за отопление и изградена канализация. Замъкът бил построен с идеята да бъде сцена, на която да бъдат поставени оперите на Рихард Вагнер. Това обяснява и декорацията на стаите и залите със сцени от германската митология и с окултни символи и знаци.

Компанията "Дисни" (Disney) използва Нойшванщайн като модел за изграждането на 12 свои замъка, включително замъка на "Спящата красавица" и на "Красавицата и Звяра".

Лебедът, любимата птица на Лудвиг II, е емблематичен образ за замъка и се среща във всяка стая сред рисунките, в декорацията на завесите, статуи и т.н. Красотата му вдъхновява Чайковски за създаването на балета "Лебедово езеро".

Нойшванщайн е една от най-известните туристически дестинации в Германия, посещаван ежегодно от около милион и двеста хиляди туристи. От 1990 г. немското правителство е инвестирало над 11, 2 милиона евро за обновяването на замъка.

Снимка: pixabay.com / jplenio

Мисъл на деня