цветно

Замъците в Долината на Лоара

Снимка: selenee51 / Pixabay.com

Районът, известен като Долината на Лоара, се намира в централна Франция и обхваща средното течение на река Лоара. Красивите замъци, разположени край бреговете, привличат стотици хиляди посетители ежегодно. От 2000 г. долината е част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Забележително е архитектурното и историческото наследство в градове, пръснати по средното течение на реката. Замъците, които френските крале и техните приближени започват да строят в този живописен и плодороден район, впечатляват и днес.

Някои от тях са построени на върха на хълмове, други на острови, а трети директно във водата. В пищните им стаи са отсядали крале, над красивите градини за първи път във Франция блестят фойерверки, атмосферата им е вдъхновявала писатели и философи. 

Представяме ви някои от най-известните замъци в Долината на Лоара:

Замъкът Шамбор

Това е един от най-красивите дворци - укрепления в ренесансов стил не само по долината на Лоара, но и в цяла Франция. Построен в сърцето на най-големия затворен горски парк в Европа (с площ от приблизително 50 км2, заобиколен от стена с дължина 32 километра), той е най-големият замък по Долината на Лоара.

Разполага с градина за отдих и ловен парк, класифицирани като исторически паметници. Шамбор е единственото кралско владение, все още е непокътнато от създаването си.

Първоначално тази забележителност е била феодално укрепление, а после и замък на графовете Блоа. Настоящият замък датира от шестнадесети век, от царуването на крал Франсоа I, който ръководи строителството му от 1519 г.

Снимка: cpamoiclui / Pixabay.com

Мисъл на деня