цветно

Замъците в Долината на Лоара

Снимка: selenee51 / Pixabay.com

Районът, известен като Долината на Лоара, се намира в централна Франция и обхваща средното течение на река Лоара. Красивите замъци, разположени край бреговете, привличат стотици хиляди посетители ежегодно. От 2000 г. долината е част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Забележително е архитектурното и историческото наследство в градове, пръснати по средното течение на реката. Замъците, които френските крале и техните приближени започват да строят в този живописен и плодороден район, впечатляват и днес.

Някои от тях са построени на върха на хълмове, други на острови, а трети директно във водата. В пищните им стаи са отсядали крале, над красивите градини за първи път във Франция блестят фойерверки, атмосферата им е вдъхновявала писатели и философи. 

Представяме ви някои от най-известните замъци в Долината на Лоара:

Замъкът Шинон

Замъкът е използван от Шарл VII през 15 век. Тук, по време на Стогодишната война, той се среща с Жана Д'Арк, която идва, за да го убеди, че той е следващият крал на Франция.

През 16 век сградата става затвор, след което запада и два века не се стопанисва. В началото на 21 век е възстановен, като ремонтът възлиза на 14,5 милиона евро. Днес е сред големите туристически атракции във Франция. 

Снимка: Xtendo / Pixabay.com

Cъбития

Мисъл на деня