цветно

Замъците в Долината на Лоара

Снимка: selenee51 / Pixabay.com

Районът, известен като Долината на Лоара, се намира в централна Франция и обхваща средното течение на река Лоара. Красивите замъци, разположени край бреговете, привличат стотици хиляди посетители ежегодно. От 2000 г. долината е част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Забележително е архитектурното и историческото наследство в градове, пръснати по средното течение на реката. Замъците, които френските крале и техните приближени започват да строят в този живописен и плодороден район, впечатляват и днес.

Някои от тях са построени на върха на хълмове, други на острови, а трети директно във водата. В пищните им стаи са отсядали крале, над красивите градини за първи път във Франция блестят фойерверки, атмосферата им е вдъхновявала писатели и философи. 

Представяме ви някои от най-известните замъци в Долината на Лоара:

Замъкът Плеси-Боре

Построен е за по-малко от 5 години (между 1468 и 1472 г.) от министъра на финансите Жан Боре, главен съветник на крал Луи XI.

Замъкът не е променян отвън от създаването си и все още има напълно работещ мост. Обявен е за исторически паметник през 1931 г.

През последните десетилетия комплексът е използван като частен дом. В двореца са снимани много филми. 

Снимка: publimode / Pixabay.com

Cъбития

Мисъл на деня