цветно

Замъците в Долината на Лоара

Снимка: selenee51 / Pixabay.com

Районът, известен като Долината на Лоара, се намира в централна Франция и обхваща средното течение на река Лоара. Красивите замъци, разположени край бреговете, привличат стотици хиляди посетители ежегодно. От 2000 г. долината е част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Забележително е архитектурното и историческото наследство в градове, пръснати по средното течение на реката. Замъците, които френските крале и техните приближени започват да строят в този живописен и плодороден район, впечатляват и днес.

Някои от тях са построени на върха на хълмове, други на острови, а трети директно във водата. В пищните им стаи са отсядали крале, над красивите градини за първи път във Франция блестят фойерверки, атмосферата им е вдъхновявала писатели и философи. 

Представяме ви някои от най-известните замъци в Долината на Лоара:

Замъкът Съли

Разположен е на левия бряг на река Лоара в едноименния град Съли-сюр-Лоар. За първи път масивното укрепление се споменава в началото на 12 век. През следващите векове замъкът е разширяван и реновиран многократно.  

В началото на 17 век имението става собственост на херцог Съли, от там идва и името на замъка. През вековете много значими личности гостуват в Съли-сюр-Лоар. Самият Луи XIV за известно време живее там. 

Снимка: Bischoff49 / Pixabay.com

Cъбития

Мисъл на деня