цветно

Замъците в Долината на Лоара

Снимка: selenee51 / Pixabay.com

Районът, известен като Долината на Лоара, се намира в централна Франция и обхваща средното течение на река Лоара. Красивите замъци, разположени край бреговете, привличат стотици хиляди посетители ежегодно. От 2000 г. долината е част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Забележително е архитектурното и историческото наследство в градове, пръснати по средното течение на реката. Замъците, които френските крале и техните приближени започват да строят в този живописен и плодороден район, впечатляват и днес.

Някои от тях са построени на върха на хълмове, други на острови, а трети директно във водата. В пищните им стаи са отсядали крале, над красивите градини за първи път във Франция блестят фойерверки, атмосферата им е вдъхновявала писатели и философи. 

Представяме ви някои от най-известните замъци в Долината на Лоара:

Замъкът Шамбор

Повече от 80 години след смъртта на крал Франсоа I, замъкът е изоставен от френските крале. През 1639 г. крал Луи XIII го дава на брат си, Гастон Орлеански, който го спява от разруха, извършвайки множество реставрационни дейности.

Крал Луи XIV заварва великолепни реставрирани и обзаведени кралски апартаменти. Добавя и група от 1200 коне, която му позволява да използва замъка като ловна хижа и място за забавление за няколко седмици всяка година.

Дълго време след това замъкът отново е необитаем, а по време на Френската революция обзавеждането му е разпродадено.

Снимка: Wikipedia

Cъбития

Мисъл на деня