цветно

Замъците в Долината на Лоара

Снимка: selenee51 / Pixabay.com

Районът, известен като Долината на Лоара, се намира в централна Франция и обхваща средното течение на река Лоара. Красивите замъци, разположени край бреговете, привличат стотици хиляди посетители ежегодно. От 2000 г. долината е част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Забележително е архитектурното и историческото наследство в градове, пръснати по средното течение на реката. Замъците, които френските крале и техните приближени започват да строят в този живописен и плодороден район, впечатляват и днес.

Някои от тях са построени на върха на хълмове, други на острови, а трети директно във водата. В пищните им стаи са отсядали крале, над красивите градини за първи път във Франция блестят фойерверки, атмосферата им е вдъхновявала писатели и философи. 

Представяме ви някои от най-известните замъци в Долината на Лоара:

Замъкът Шамбор

В огромния архитектурен комплекс Шамбор има 440 стаи, а 84 стълбища свързват етажите в различните части на двореца. Уникалната тераса в италиански стил няма аналог в цяла Франция и е едно от любимите места на посетителите днес.

Противоречив въпрос е кой е проектирал замъка. Оригиналният дизайн се приписва, макар и със известни съмнения, на Доменико да Кортона, чийто дървен модел за дизайна оцелява достатъчно дълго, за да бъде и начертан от Андре Фелибен през 17 век.

През 1913 Марсел Реймънд предполага, че Леонардо да Винчи е отговорен за оригиналния дизайн, който отразява плановете и интересите му в централното планиране и двойните спирални стълбища.

Снимка: KatiaInfographiste / Pixabay.com

Cъбития

Мисъл на деня