цветно

Замъците в Долината на Лоара

Снимка: selenee51 / Pixabay.com

Районът, известен като Долината на Лоара, се намира в централна Франция и обхваща средното течение на река Лоара. Красивите замъци, разположени край бреговете, привличат стотици хиляди посетители ежегодно. От 2000 г. долината е част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Забележително е архитектурното и историческото наследство в градове, пръснати по средното течение на реката. Замъците, които френските крале и техните приближени започват да строят в този живописен и плодороден район, впечатляват и днес.

Някои от тях са построени на върха на хълмове, други на острови, а трети директно във водата. В пищните им стаи са отсядали крале, над красивите градини за първи път във Франция блестят фойерверки, атмосферата им е вдъхновявала писатели и философи. 

Представяме ви някои от най-известните замъци в Долината на Лоара:

Замъкът Шенонсо

Другият впечатляващ комплекс, пазещ тайните на френския кралски двор, е Шенонсо. Дело е на архитект Филибер Делорме и е построен директно във водите на река Шер, малко преди тя да се влее в Лоара. Дворецът е заобиколен от дълбок ров, а красив мост го свързва с отсрещния бряг.

Снимка: gillag / Pixabay.com

Cъбития

Мисъл на деня