цветно

Замъците в Долината на Лоара

Снимка: selenee51 / Pixabay.com

Районът, известен като Долината на Лоара, се намира в централна Франция и обхваща средното течение на река Лоара. Красивите замъци, разположени край бреговете, привличат стотици хиляди посетители ежегодно. От 2000 г. долината е част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Забележително е архитектурното и историческото наследство в градове, пръснати по средното течение на реката. Замъците, които френските крале и техните приближени започват да строят в този живописен и плодороден район, впечатляват и днес.

Някои от тях са построени на върха на хълмове, други на острови, а трети директно във водата. В пищните им стаи са отсядали крале, над красивите градини за първи път във Франция блестят фойерверки, атмосферата им е вдъхновявала писатели и философи. 

Представяме ви някои от най-известните замъци в Долината на Лоара:

Замъкът Азе льо Ридо

Построен между 1518 и 1527 г., този замък се счита за един от най-важните образци на ранната френска ренесансова архитектура. Разположен е на остров в река Ендър и е един от най-популярните замъци по долината на Лоара.

Сегашният замък е построен върху останките на средновековна крепост. Въпреки че новата постройка е планувана като жилищна, отбранителните укрепления остават важни символи на престижа и силата.  

Замъкът сякаш се издига от водите на реката върху собственото си отражение. Балзак, който живее наблизо и понякога е гост на замъка, дълбоко се възхищава на сградата, описвайки я като "диамант, поставен в Ендър". 

През 1905 г. имението е закупено от френската държава и е обявено за исторически паметник.

Снимка: Montvalent / Pixabay.com

Cъбития

Мисъл на деня