Знаеш ли как да се обичаш?

  • Сподели:
Знаеш ли как да се обичаш?

Нормално е да изпитваме любов към самите себе си

Хората не знаят как да се обичат, a са по-склонни към саморазрушение - ядене и пиене на каквото и да е, пушене на цигари, клюкарстване, пилеене на време в правене на нищо.

Когато мразим, когато се гневим, когато не можем да простим, ние не изпитваме любов към себе си. Даже обратното – сами себе си се тровим. Когато мразим някого, тази омраза първо минава през нас, преди да достигне до другия. Ние не умеем и не знаем да обичаме себе си и трябва да се научим как да се обичаме. Както не искаме нищо нечисто да проникне в нас, така и трябва да сме внимателни да не навредим на никого с нашите мисли, чувства и думи. Това е начинът да се обичаме.

Който не знае да обича себе си, не може да има любов към другите и към Бога

Повечето хора разбират любовта към себе си като задоволяване на всички техни желания в търсенето на удоволствия, докато всъщност това трябва да бъде разбирано като приемане на себе си, като смирение.

Как да се обичам?

1. Поставям себе си на първо място. Това означава аз да се чувствам добре, да ми е спокойно и леко на душата. Да правя неща, които ми доставят радост, да се глезя, да се награждавам от време на време за добре свършена работа.

2. Да отделям време за себе си да се забелязвам, гледайки се в огледалото, повтаряйки си утвърждаващи и мотивиращи убеждения. Например – Аз съм жена (мъж), достойна (достоен) за щастие и любов.

3. Да отделям време за другите. Това означава да съм щедра (щедър) – да казвам мили думи, да правя добро с различни начини, с които бих могла (могъл) да помогна.

4. Да се забавлявам. Да отделям време, в което да съм настроен (а) за хубави неща в живота ми. Да се настройвам на такава вълна.

5. Да се вдъхновявам за нови неща, да се променям, да се усъвършенствам. Да експериментирам, да не спирам на едно място.

6. Да си казвам (на глас или наум) колко много се обичам, колко се харесвам и колко съм специална (единствен(а) и неповторим(а).

7. Да търся помощ от другите - да моля, когато не мога да се справя сам(а), да питам, да се информирам.

8. Да казвам "не", когато нещо не съответства на моята ценностна система, когато чувствам, че ме използват.

9. Да се доверявам на вътрешния си глас, на интуицията си. Да вярвам в природните закони и че всичко, което идва при мен е най-доброто за мен.

10. Да казвам "да" на живота, на изобилието, на щастието и красотата. Да казвам "да" на любовта във всичките й измерения.

Аз обичам себе си! А ти?