дизайн

Библиотеката - дворец на хората

Библиотеката в Бирмингам е една от най-големите публични библиотеки в света. Проектирана е от холандското архитектурно студио Mecanoo и обхваща площ от 31 000 квадратни метра, разпределени на 10 нива с различно предназначение.

Веднага след откриването си библиотеката се превръща в център за учене, информация и култура и е посетена от близо 3 милиона души в рамките на една година. Сградата е дом на внушителен фонд от книги, колекции от архиви, фотография и редки издания. На последното ниво е разположена Мемориалната стая на Шекспир.

Освен културен център, библиотеката е и туристическа атракция. През 2015 г. е посетена от около 2 милиона души, което я превръща в най-посещавания туристически обект в Обединеното кралство извън Лондон.

От двете тераси - The Discovery на ниво 3 и The Secret Garden на ниво 7 – се разкрива гледка към центъра на Бирмингам. Терасите са замислени като зелени пространства, които осигуряват досег с природата през цялата година. Освен декоративни храсти и цветя, на тераса Discovery се засаждат плодове, зеленчуци и билки.

Архитектът Франсин Хубен (Francine Houben) споделя, че при проектирането на дизайна е вдъхновен от "енергията на този велик град". Библиотеката е замислена като "Дворец на хората", в който посетителите "да откриват радостта от ученето и четенето или просто да изпитат удоволствието от социалното общуване, което може да осигури голямо обществено пространство."

Снимки: Mecanoo  

Мисъл на деня