дизайн

Лаборатория за живот от Nendo

Nendo / Takumi Ota

Siam Discovery е голям търговски комплекс в Банкок, Тайланд, който е изцяло преобразен от японското студио Nendo. Реконструкцията обхваща както интериорния, така и екстериорния дизайн на първите пет етажа.

Съществуващата сграда е дълбока, с тясна фасада и няма лице, което да привлича клиентите към центъра. Това е едно от предизвикателствата, с което се справят дизайнерите. Те премахват всички стени, доколкото конструкцията позволява, за да отворят сградата максимално навън.

Но тъй като в Банкок засенчването е важно за климатизацията на помещенията, е създадена двустенна фасада, която освен че спира слънчевите лъчи променя изцяло външния вид на сградата.

Интериорът на търговския център е организиран около темата "Лаборатория за живот". Идеята е посетителите да бъдат провокирани да търсят и да се насладят на многообразието, което центърът предлага.

На различни места е разположено лабораторно оборудване като стъкленици, колби и епруветки, както и диаграми на молекулярните структури, нуклеотидни ДНК последователности, микроскопи.

Самите магазини са проектирани в различен стил, подбрани са различни материали и атмосферата във всеки от тях уникална.

Снимки: Nendo / Takumi Ota

Cъбития

Мисъл на деня