дизайн

Малки изследователи

Снимка: Portinfo.pl

Децата разчитат основно на сетивата си, за да се ориентират в заобикалящата ги среда. Чрез това, което докосват, виждат, чуват и помирисват те изграждат представата си за света и едновременно с това изграждат себе си. Затова и околният свят е много важен за хармоничното им развитие. Полското студио Port тръгва точно от тази концепция при проектирането на детска градина в село Хрушчице, южна Полша.

Дизайнерите създават пространство, което да помага на децата да се концентрират, да изследват и да се чувстват щастливи. Помещенията помагат на малкия човек да научи повече за природата и екологията, за културата и архитектурата.

Средата е оформена така, че да подкрепя интелектуалното и физическо развитие на децата, да им даде свобода и независимост. Материалите са разположени по логичен и леснодостъпен начин. Етажерките и шкафовете са ниски. Таблата за изложба на рисунки и дъските за рисуване и писане са на нивото на очите. Когато детето се справя само то израства със самочувствието, че може.

Всяка група има свой основен цвят. Занималнята на най-малките е в оранжево - земен цвят. Дизайнът е фокусиран върху това децата да открият чувството за допир, баланс и тегло. Втора група са в зелената занималня, вдъхновена от природата - в интериора са вмъкнати като елементи хранилки за птици и градина с пеперуди. Най-големите са в лилавата зала, която е посветена на човешката култура и това, което хората сами са създали.

Снимка: Portinfo.pl

Cъбития

Мисъл на деня