дизайн

Първата библиотека без книги в Канада

Снимка: Tom Arban

Библиотека без книги? Вече има такава. Idea Exchange е част от канадската библиотечната система и е опит да се преосмисли идеята за традиционната библиотека. Вместо рафтове пълни с книги, посетителите тук ще намерят аудио и филмови студия, изследователски образователен център за деца, кафе и салон.

Именно заради това мястото е определяно като "първата библиотека без книги в Канада". Четириетажната сграда се простира върху около 1700 квадратни метра и обхваща структурата на романски и нео-готически стил с две остъклени разширения.

Старата пощенска станция в Кеймбридж, Онтарио е преобразена от архитектурното студио RDHA. Архитектите реновират и разширяват забележителната сграда, завърена през 1885 г. по проект на канадския архитект Томас Фулър.

Към историческата постройка са добавени остъклени обеми, за да се създаде допълнително пространство за център, подобен на нашите читалища. Двете разширения са изнесени навън, над река Гранд. Проектът на RDHA запазва редица елементи от оригиналната сграда, включително стълбове, арки и витражи. Нейният покрив от шисти също е възстановен.

Заповядайте на виртуална разходка из библиотеката:

Снимки: Tom Arban / RDHA


Мисъл на деня