дизайн

Съвременна учебната среда в медицински университет

Снимкa: LINK Arkitektur / Hundven Clements Photography

Каролински институт (Karolinska Institute) в Стокхолм е един от най-престижните медицински университети в Европа. Създаден е преди малко повече от 200 години и шведският крал е официален патрон и дарител на учебното заведение.

Институтът се развива като водещ научен център в областта на медицината, но освен чрез наука и иновации, привлича студентите си и със съвременна среда за обучение.

Амбицията на Каролинския институт е да създаде учебни пространства, които да привличат както шведски, така и чуждестранни студенти. Медицинският университет възлага на архитектите от LINK Arkitektur реализирането на три различни проекта, обединени от идеята, че и интериорът оказва въздействие върху развитието на младите учени.

През 2014 г. отваря врати обновената зала Strix, която се превръща в гъвкаво многофункционално пространство за лекции, дебати, работни срещи и презентации.

През следващата година е завършен проектът ANA 23, където се преплитат неформална и формална учебна среда. Различните зони контрастират като стил, цветове и обзавеждане. Общото между тях е атмосферата, която провокира общуване и обмен на идеи и знание.

През 2016 г. е готов и новият интериор на ANA 8. Ключови в концепцията му са диалогът и обучението между връстници. Различните кътове в сградата предоставят възможност за общуване между различни по големина групи студенти.

Има малки пространства, които осигуряват спокойствие за разговор между двама или трима, както и такива, които дават свобода на множество студенти да обсъждат с преподавателя си различни проблеми. Проектът предлага места за сядане и отпускане, но и такива, които те държат активен и прав. Целта е всеки да намери най-подходящото място за себе си.

Градинска атмосфера и светлина в ANA 23.

Снимка: LINK Arkitektur

Cъбития

Мисъл на деня