дизайн

Срещи в библиотеката

Снимка: LINK arkitektur / Hundven-Clements Photography

Срещи и общуване, това са ключовите понятия при проектирането на новата визия на градската библиотека в Гьотеборг, Швеция. По проект на норвежкото студио LINK arkitektur е направена цялостна реконструкция на старата сграда, строена през 60-те години на миналия век.

В проекта виждаме срещата между съвременния дизайн и социалната роля на библиотеката, старото и новото, ученето и забавлението, работа и почивка.

Новите архитектурен план и интериорен дизайн са подчинени на желанието да се разшири библиотеката и пространството вътре да се организира по най-функционалния начин, като същевременно не се пренебрегва естетиката.

Реконструкцията осигурява повече място за срещи и общуване в новите заседателни зали, залата за лекции, кафето, откритата аудитория и специалното пространство за младежи.

Външните стени са разрушени и заменени от стъклена фасада, която визуално премахва границата между вътре и вън и осигурява естествена светлина. Пред големите стъклени прозорци е предвидена просторна зона за четене и отдих.

Градската библиотека е културен център, който привлича над един милион посетители всяка година. Благодарение на новия си облик, остава предпочитано място за общуване, обучение, култура и работа.

 

Снимки: LINK arkitektur

Мисъл на деня