дизайн

Ваканционна "пещера" с гледка към океана

Nakam.info

Ваканционен дом, който се слива с пейзажа и препраща хиляди години назад, когато пещерите са единственото убежище за хората, е един от проектите на дизайнера Хироши Накамура (Hiroshi Nakamura).

Студиото му проектира вилата-пещера по искане на клиент, който търси атмосфера, която напомня за най-ранния период от развитието на хората. Резултатът е пространство, обгърнато от пръст, което създава усещане за сигурност и загадъчна тъмнина.

Вилата е разположена на скала до морския бряг и съчетава съвременно удобство със семпъл интериор. Тъй като собственикът не разполага с пещера, която да преобрази, строежът започва с натрупване на голяма купчина глина, в която е оформено жилището.

Заради архитектурата липсват ясни граници между под, стени и тавани, линиите са плавни и преливащи. Същевременно пръстта осигурява естествено охлаждане на помещенията.

Външните стени са напръскани със смес от цимент и глина, а покривът е засят със семена на диви треви. Корените на растенията на зеления покрив задържат почвата и предотвратяват отмиването й.

Вилата е обзаведена пестеливо, но в същото време кухнята и банята предлагат всички съвременни удобства за почивка. Пред входа на "пещерата" е разположена и лятна кухня. Но това, което впечатлява най-силно, е гледката към океана, разкриваща се от скалата.

Снимки: Koji Fujii / Nacasa & Partners Inc.

Мисъл на деня