дизайн

Впечатляващо ново летище по дизайн на Zaha Hadid Architects

Снимка: Hufton+Crow / Zaha Hadid Architects

Новото летище на Пекин, проектирано от Zaha Hadid Architects, е готово през 2020 г. да посрещне пътници от целия свят. Международното летище Даксин е разположено на 46 км. южно от центъра на китайската столица и се очаква да се превърне в основен международен транспортен център за региона.

Дизайнът на терминала е замислен така, че да осигурява на всички пътници безпроблемно преминаване през съответните зони. Формата на сградата минимизира разстоянията между регистрация и седемдесет и деветте гейта, като гарантира, че най-отдалеченият гейт за качване е достъпен пеш за не повече от 8 минути.

Същевременно компактната радиална конструкция позволява да се паркират максимален брой самолети директно на терминала, като така са на минимални разстояния от центъра на сградата. Това осигурява удобство за пътниците и гъвкавост при използване на съоръжението.

Очаква се новото летище първоначално да обслужва до 45 милиона пътници годишно, като броят да достигне 72 милиона пътници до 2025 г. Планира се допълнително разширяване, за да нарасне капацитетът до 100 милиона пътници и 4 милиона тона товари годишно.

Терминалът е разположен върху 700 000 м², от които 80 000 м² са отделени за център за наземни транспортни услуги. Той предлага директни връзки с Пекин чрез националната високоскоростна железопътна мрежа.

Архитектурният проект предвижда редица екосъобразни решения - фотоволтаична система за производство на енергия, отопление чрез термопомпи и естествено пречистване на до 2,8 милиона кубически метра вода в новосъздадени влажни зони, езера и потоци край летището.

Върху изграждането на новото международно летище работи огромен екип. Zaha Hadid Architects проектира дизайна на летището като създава единен архитектурен език, който ще забележите в снимките и видеото - от външните форми на сградата до интериора:

Снимки: Hufton+Crow / Zaha Hadid Architects 

Мисъл на деня