еко

9 стайни растения, които пречистват въздуха

Снимка: pixabay.com / JamesDeMers

Полезно е да ги знаете, защото застоялият въздух е една от причините за много болести. 

Папрат, алое вера, драцена... те са приятели на нашето здраве! Защото тухлените и бетонни къщи невидимо, но постоянно отделят токсични химикали, например формалдехид. Въздухът се натравя и от бактерии, плесени, прах и въглероден двуокис, които климатиците не отстраняват, а само въртят в закритите пространства.

За щастие, има стайни растения, които решават някои проблеми, свързани с лошата вентилация на затворено. Ето най-добрите пречистватели на въздуха, които могат да се отглеждат в дома или в офиса.

Стайни хризантеми

Това растение е един от любимците на NASA. Именно тези цветове се използват за пречистване на въздуха в офисите космическата агенция. Те ефективно абсорбират амоняк, бензен и формалдехид от въздуха в помещенията. Освен това хризантемите не са много скъпи, което ги прави идеални и за цветни лехи в двора.

Хлорофитум

Chlorophytum е растение, което не се нуждае от специални грижи. Можете да го вземете и от съседите, лесно се засажда, ако преди това натопите китка от него във вода за няколко дни. Хлорофитумът поглъща всички химикали, които пръскате, когато сте в апартамента.  

Драцена

В света има над 40 вида от това растение - отлично средство за пречистване на въздуха от бензола, трихлоретилена и ксилена. Имайте предвид обаче, че тези цветя са малко токсични за котки и кучета. Ако имате малък апартамент и в него живеят домашни любимци, изберете някое от другите стайни растения.

Фикус

Фикусът е най-популярното мини дърво сред всички собственици на жилища в света. Ако го сложите в голям съд, то може да достигне внушителни размери. Но като правило, средно расте от 60 на 120 см на височина. През пролетта и лятото можете да го сложите на терасата или в двора.

Спатифилум 

Не само това, че е много елегантно цвете, но и е и много издържливо. То цъфти почти през цялото лято, предпочита сенчести места и влажна, но не мокра почва. Абсорбира бензен, трихлоретилен и формалдехид от въздуха.

Папрат нефролепис

Това растение обича непряка светлина и висока влажност на въздуха. Баните са идеалното място за този домашен "помощник". Той пречиства въздуха от замърсител ксилен.

Сансевиерия

Виждаме го навсякъде в саксии, най-често в офиси и ресторанти. И има защо: това растение не изисква почти никаква поддръжка. Не е нужно и да се полива често - трудно ще изсъхне, а и не е претенциозно на слънчева светлина.

Хамедорея ("Бамбукова палма")

Тя е най-доброто средство за пречистване на въздуха от формалдехид. Като за начало би било най-добре да го поставите на слънчево място, например на перваза на прозореца. След месец можете да я оставите на пода, за да започне да расте - ще имате почти 3-метрова палма и чист въздух.

Алое вера

Лечебното растение помага при изгаряния, настинки, и освен това добре почиства въздуха в затворени помещения. Алое вера може да вдъхне нов живот на всеки малък апартамент.

По материали от adme.ru.

Cъбития

Мисъл на деня